Fasten your seatbelts... it's Bette Davis • Filmhuis Denhaag Filmhuis Denhaag

Fasten your seatbelts... it's Bette Davis

Van 30 mei t/m 30 juni, alleen bij Filmhuis Den Haag

Als Filmhuis zijn we altijd up to date met de nieuwste premières. Maar Filmhuis Den Haag zou Filmhuis Den Haag niet zijn als we niet af en toe ook terug zouden kijken naar het verleden. Want hoe zijn we gekomen tot cinema zoals we haar vandaag de dag kennen, en welke creatievelingen hebben aan deze ontwikkeling bijgedragen? Dat onderzoeken we graag in onze retrospectieven. Per keer een maand lang films van één regisseur, acteur of genre. Met deze keer: Bette Davis. 

Leendert de Jong, Hoofd Film: "Wat Bette Davis echt uniek maakte, was haar vermogen om complexe en gelaagde personages te vertolken in een tijdperk waarin vrouwen in Hollywood vaak werden gestereotypeerd of gemarginaliseerd. Ze weigerde zich te conformeren en speelde vaak sterke, onafhankelijke vrouwen die hun eigen pad volgden, zelfs als dat betekende dat ze tegen de normen van hun tijd ingingen.

Een van haar meest iconische rollen was die van Margo Channing in "All About Eve" (1950), waarvoor ze haar tweede Oscar voor beste actrice won. In deze rol zien we hoe Davis als ouder wordende actrice een gevecht moet voeren om haar relevantie te behouden te midden van de veranderende dynamiek van de entertainmentindustrie. Iets waar ze vervolgens bijzonder goed in slaagde.

Door haar grensverleggende prestaties op het scherm heeft Bette Davis de weg geopend voor generaties van actrices die haar volgden. Ze inspireerde vrouwen overal ter wereld om hun eigen stem te laten horen en hun eigen weg te banen, zowel binnen als buiten de filmindustrie. Haar nalatenschap blijft voortleven als een symbool van moed, doorzettingsvermogen en artistieke excellentie, en haar invloed op de rol van vrouwen in de filmgeschiedenis is onuitwisbaar."

Dus fasten your seatbelts en laat je meevoeren door de dynamiek van Bette Davis tijdens deze speciale maand bij Filmhuis Den Haag. Een viering van een actrice die niet bang was om buiten de gebaande paden te treden, grenzen te verleggen en deuren te openen voor een nieuwe generatie vrouwelijk filmtalent.

"I have been uncompromising, peppery, intractable, monomaniacal, tactless, volatile, and oftentimes disagreeable... I suppose I'm larger than life."

- Bette Davis


Films in dit programma

All About Eve (1950)

Een schijnbaar timide maar in het geheim meedogenloze ingénue dringt zich binnen in het leven van een ouder wordende Broadway-ster en haar vriendenkring.

Another Man's Poison (1951)

Janet Frobisher is een schrijfster die teruggetrokken leeft in een oud landhuis. Haar man is een misdadiger en zit opgesloten, maar hij ontsnapt en vlucht met een medegevangene om wraak te nemen op Janet...

Dark Victory (1939)

Bij een jonge socialiste wordt een inoperabele hersentumor geconstateerd en ze moet beslissen of ze haar laatste dagen waardig zal doorbrengen.

Jezebel (1938)

In het Louisiana van de jaren 1850 verliest een vrijgevochten zuidelijke belle haar verloofde door haar koppige ijdelheid en trots, en ze zweert hem terug te winnen.

Now, Voyager (1942)

Charlotte (Bette Davis) leeft afgezonderd en haar moeder heeft een psychiater laten komen. Ze vertelt hem over de relatie waarin ze wel gelukkig was, maar die door haar moeder niet goedgekeurd werd. De psychiater meent dat ze een cruise naar Zuid-Amerika moet maken om het geluk te kunnen vinden.

Pocketful of Miracles (1961)

Een New Yorkse gangster en zijn vriendin proberen van de bedelares Apple Annie een society dame te maken wanneer de marskramer hoort dat haar dochter gaat trouwen met een koninklijke familie.

The Letter (1940)

De vrouw van een beheerder van een rubberplantage schiet een man dood en beweert dat het zelfverdediging was, maar een brief in haar eigen hand kan haar ondergang blijken.

The Whales of August (1987)

Twee zussen op leeftijd denken na over het leven en het verleden tijdens een nazomerdag in Maine.

Whatever Happened to Baby Jane? (1962)

Een voormalig kindsterretje kwelt haar verlamde zus in hun vervallen Hollywood landhuis.

Voor je bezoek

Openingstijden

Van maandag t/m zondag is de kassa van 10.00 tot 22.00 uur open. Ons café is open van 10.00 tot 00.00 uur. Kom dus heerlijk ontbijten, een kop koffie drinken, lunchen of vegetarisch dineren. We kijken ernaar uit!

Kassa

Info over tickets, prijzen en kadobonnen vind je op de bezoekerspagina. Vragen? De kassa is telefonisch (070-3656030) bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10:30 en 12:30 uur. Je kunt ook een mailtje sturen naar tickets@filmhuisdenhaag.nl.

Kom eten

Speciaal voor het Filmhuis hebben onze vrienden van Karsten & Kuiper een selectie van heerlijke gerechten samengesteld waarvan je in gezelschap - of alleen - kunt proeven! Verse, lekkere en verrassende smaken van kwaliteit voor een vriendelijke prijs, gezellig in ons filmcafé.