Over ons
In Filmhuis Den Haag draait alles om onze liefde voor film.
Film biedt talloze verhalen en visies en daagt je uit om je in te leven in de ander. Filmhuis Den Haag wil een bruisende ontmoetingsplek zijn waar het draait om inspiratie, educatie & talent en maatschappelijke verbinding. Van internationale cinema tot nieuw werk van Haagse makers, van klassiekers tot premières en van educatielabs tot panelgesprekken: we bieden de diverse stad een podium om te beleven, te maken én te vertonen. Niet alleen in het Filmhuis zelf, maar ook in de rest van de stad organiseert het Filmhuis in samenwerking met lokale en nationale partners vertoningen en ontmoetingen met film als beginpunt, voor en met de bewoners van Den Haag en de regio.
Met de universele taal van film verleidt het Filmhuis de bezoeker om zich te verdiepen in andere perspectieven. Film is wat ons betreft de ultieme empathie-machine: een middel tegen navelstaren en een stimulans om je eigen identiteit te verrijken met nieuwe ervaringen. De wereldwijde kwaliteitscinema is de basis van waaruit we onze maatschappelijke en educatieve programmering ontwikkelen. Want het Filmhuis is meer dan alleen een plek waar films worden getoond en het tonen van films houdt niet op bij de muren van ons gebouw.
Om onze missie te realiseren onderscheiden we drie kerntaken: het bieden van artistieke inspiratie, het stimuleren van educatie & talentontwikkeling en het faciliteren van maatschappelijke ontmoetingen.
Wat wij doen
Als Filmhuis voelen we een belangrijke verantwoordelijkheid over het programmeren van wereldwijde kwaliteitsfilms: niet alleen de wereldpremières, maar óók de kwetsbare films dienen niet vergeten te worden of over het hoofd gezien. Als Filmhuis maken we ons hard voor het vertonen van films die anders mogelijk onvoldoende aandacht krijgen.
Naast wereldpremières nemen ook filmklassiekers een prominente plaats binnen onze programmering in. Onze selectie van films wijst op de diversiteit van het culturele erfgoed: van vroege stille films met live-muziek, via horror of romantische komedies tot werken die gericht zijn op sociale kwesties zoals feminisme of de impact van makers van kleur op de filmgeschiedenis.
Naast de wekelijkse filmpremières vinden er ook geregeld specials plaats in het Filmhuis. Denk bijvoorbeeld aan Q&A's voor of na de film, of de maandelijks terugkerende programma's 'Hoe lees ik een film?', Cinèpremieres en Glued & Screwed. Maar ook met onze filmclub 'film070' en tijdens 'Fridays at Filmhuis' organiseren we speciale avonden.
Jaarlijks strijken er meerdere festivals neer in het Filmhuis, met films van over de hele wereld. Onze programmeurs cureren in samenwerking met festivals als Movies that Matter, Eastern Neighbours, iAfrica en CinemAsia gedurende het hele jaar een rijk geschakeerd filmprogramma. Daarnaast hebben wij ons eigen jaarlijkse ROOTS Film Festival waar we Haagse makers een podium bieden.
Met onze programmering begeven we ons vaak op het vlak van maatschappelijke thema’s. Dat is bijvoorbeeld te zien in documentaires die we vertonen over thema’s als mensenrechten, vluchtelingen, koloniale geschiedenis en gendergelijkheid, vaak gepaard met een gesprek op het podium met makers en gasten. Ook buiten het centrum zijn we in de stad aanwezig. We intensiveren onze samenwerking met de cultuurankers en stemmen die af op de behoeften van de wijken.
Film opent ogen, daarom biedt Filmhuis Den Haag film- en beeldeducatie aan voor leerlingen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, ISK, praktijkonderwijs, mbo en hoger onderwijs. Naast het verbreden van je horizon, stimuleert film het vermogen om je in anderen te verplaatsen. Film- en mediavaardigheden zijn onmisbaar in onze snelle beeldcultuur. Hoe interpreteer je filmbeelden? Wat is fictie en wat is echt?
Jarenlange ervaring
Filmhuis Den Haag heeft jarenlange ervaring met film- en beeldeducatie op alle onderwijsniveaus - van basisonderwijs tot WO. Er zijn vijf filmzalen, twee multifunctionele ruimtes en een speciaal ingerichte educatieve ruimte. Actuele begrippen als mediawijsheid, 21st century skills en begrijpend kijken staan centraal. Meer weten? Klik dan hier.
Meer over ons
Zalen en ruimtes
Lees hier alles over de zalen en ruimtes bij Filmhuis Den Haag. Met 5 zalen, een boutique cinema, een tentoonstellingsruimte en meer is er altijd wel wat te zien!
Wie er werken
Neem een kijkje achter de schermen van het Filmhuis en ontmoet de mensen die dagelijks zorgen voor een draaiende organisatie!
Partners & samenwerkingen
Voor festivals, speciale programma's en educatief aanbod werkt Filmhuis Den Haag regelmatig samen met regionale, nationale en internationale organisaties. Daarnaast kent het Filmhuis verschillende partners. Lees hier meer over onze samenwerkingen!
Tickets & prijzen
Benieuwd naar al onze kaartsoorten, tarieven en kortingen bij het Filmhuis? Bekijk dan hier alle mogelijkheden.
Jouw Bezoek
Op deze pagina lees je alle informatie die je nodig hebt voor je bezoek aan Filmhuis Den Haag. Kom je snel langs?
English
As a cultural hub, we aim to connect diverse audiences by featuring films in English or with subtitles, as well as events and Q&A's to enhance the cinematic experience. Click here to see our English page!
Geschiedenis
De eerste plannen voor Filmhuis Den Haag dateren al uit 1975. In dat jaar richtte de gemeenteraad de Haagse Filmstichting op. Op 2 september 1981 opende Filmhuis Den Haag zijn deuren aan de Denneweg 56. In 1991 verhuisde het naar zijn huidige locatie aan het Spui, naar een gebouw van de architect Herman Hertzberger. Sinds 2012 programmeert Filmhuis Den Haag ook een extra filmzaal in Theater Dakota in de wijk Escamp.
Filmhuis Den Haag opende in 1981 met een groot hommage aan Orson Welles. 'Komt Orson nietes, komt Orson welles' kopten de kranten. Hij kwam niet, maar noemde het retrospectief in een telegram ‘een compliment dat ik altijd zal koesteren.’ Een greep uit de regisseurs en filmsterren die wel kwamen:
1986 & 2010 Varda, Agnès - Regisseur, Frankrijk
1986 Demy, Jacques - Regisseur, Frankrijk
1987 Harryhausen, Ray - Regisseur/stop motion animatie, Amerika
1988 Harris, Julie - Kostuumontwerpster, Engeland
1988 Hepburn, Audrey - Actrice, VS/NL/B
1991 Haanstra, Bert - Regisseur, Nederland
1992 Leconte, Patrice - Regisseur, Frankrijk
1992 Moreau, Jeanne - Actrice/regisseur, Frankrijk
1993 Yazaki, Hitoshi - Regisseur, Japan
1994 Anderson, Sylvia - Stemactrice & producer
1995 Mesguish, Daniel - Acteur/regisseur, Frankrijk
1995 Sophie Tatischeff - Film editor/regisseur/dochter van Jacques Tati, Frankrijk
1995 Stuhr, Jerzy - Acteur/regisseur, Polen
1996 Epstein, Rob - Regisseur, Amerika
1996 Friedman, Jeffrey - Regisseur, Amerika
1996 Piccoli, Michel - Acteur/regisseur, Frankrijk
1997 Delvaux, André - Regisseur, België
1999 Bobrova, Lydia - Regisseur, Rusland
1999 Orhonsoy, Meral - Actrice, Turkije
1999 Parra, Pim de la - Regisseur/acteur, Suriname
1999 Yücel, Ugur - Acteur, Turkije
2000 Ceylan, Nuri Bilge - Regisseur, Turkije
2000 Doillon, Jacques - Regisseur, Frankrijk
2000 Konaté , Issiaka - Regisseur, Burkina Faso
2000 Mekas, Jonas - Regisseur, Amerika
2000 Menzel, Jiri - Regisseur, Polen
2000 Sissoko, Cheick Oumar - Regisseur, Mali
2000 Zanussi, Krzysztof - Regisseur, Polen
2001 Régnier, Natacha - Actrice, Frankrijk
2002 Lataster, Petra & Peter - Regisseurs, Nederland
2002 Schrijber, Coco - Regisseur, Nederland
2003 Bergman, Nir - Regisseur, Israel
2003 Palfi, György - Regisseur, Hongarije
2004 Cardiff, Jack - Cameraman/regisseur, Groot Brittannië
2005 Retel-Helmich, Leonard - Regisseur, Nederland
2007 Huppert, Isabelle - Actrice, Frankrijk
2014 Deutsch, Gustav - Regisseur, Oostenrijk
2023 Altena, Eliyha - Acteur, Nederland
2023 McQueen, Steve - Regisseur, Groot Brittannië
2023 Does, Ida - Regisseur, Nederland
2024 Wilson, Jim - Producent, Groot Brittannië
2024 Ter Steege, Johanna - Actrice, Nederland
Filmarchief
Wist je dat het Filmhuis Den Haag één van de grootste filmarchieven van Nederland heeft? Ons archief bevat ruim 1000 boeken, een grote verzameling tijdschriften, ca. 75.000 recensies (van 1935 tot heden) en honderden mappen met knipsels en foto's.
Organisatie informatie
Stichting Haags Filmhuis
Rechtsvorm: Stichting
Jaar van oprichting: 1981
Inschrijving KvK te: Den Haag
KvK: 27143639
BTW: NL 0057.79.170.B.01
Bank: NL41ABNA 088.58.52.613
Fiscaal nr.: 57.79.170
Stichting Haags Filmhuis Fonds is in 1997 opgericht met als doel een steunfonds te realiseren voor Stichting Haags Filmhuis. In 1997 stond het Haags Filmhuis voor een omvangrijke verbouwing: zaal 4 en 5 werden toegevoegd en de kassa zou verhuizen naar de zijde van het Spuipleintje. Voor dit doel heeft Stichting Haags Filmhuis Fonds geld bijeengebracht. Inmiddels is de verbouwing al meer dan 10 jaar geleden afgerond en zijn de doelen van het toenmalige stichtingsbestuur gerealiseerd. Stichting Haags Filmhuis Fonds is lange tijd een slapende stichting geweest zonder vermogen. Een deel van het bestuur van Stichting Haags Filmhuis Fonds is in 2014 vernieuwd en heeft zich voorgenomen de doelen van de stichting nieuw leven in te blazen. Doelstelling Stichting Haags Filmhuis Fonds heeft als doel om projecten, festivals en programma's te ondersteunen op het gebied van film en beeldcultuur die bijdragen aan verbindingen in Den Haag. Bijzondere aandacht is er voor projecten die film en minderheden in Den Haag verenigen. Voor deze doelstellingen worden gelden geworven bij fondsen, stichtingen en personen die deze doelen ondersteunen en een warm hart toedragen.
Bestuur
Per heden heeft Stichting Haags Filmhuis Fonds een bestuur bestaande uit de volgende leden:
• de heer R. Baldewsingh (voorzitter)
• mevrouw. H. Verhoeven
• de heer D. Zwaveling
• mevrouw M. Goldschmidt
• mevrouw L. Askari
De bestuursleden voeren hun functie onbezoldigd uit.
Overige gegevens Stichting Haags Filmhuis Fonds KvK: 41160177 Inschrijving KvK te: Den Haag Jaar van oprichting: 1997 Rechtsvorm: Stichting
Fiscaal: 816750403 Bank: NL65 RABO 0300 2345 46
Let op: deze gegevens betreffen niet Stichting Haags Filmhuis, maar het aparte steunfonds van Filmhuis Den Haag
In de afgelopen jaren hebben we op het gebied van duurzaamheid een aantal belangrijke stappen genomen. Bij de renovatie in het najaar van 2021 werkten we in samenwerking met de gemeente volgens de Checklist Groen Bouwen en gold het Plan van Aanpak Verduurzamen Gemeentelijk Vastgoed. In het najaar van 2023 is ons de BREEAM certificering A++ (Good) toegekend. In de komende periode nemen we maatregelen die uit de certificering voortvloeien. Ook zijn we toegetreden tot een duurzaamheidskring. In het najaar van 2023 is onze warmte-koude-opslag (WKO) opgeleverd, die we delen met het naburige Theater aan het Spui, en zijn we afgeschakeld van het gas. Tijdens de verbouwing hebben wij zelf de lichtinstallaties in zalen, café, foyer, studio’s en publieke ruimtes vervangen door led-verlichting.
We werken samen met schoonmaakbedrijf Schoongewoon, dat bestaat uit zelfstandige, lokale coöperaties, en dat zich inzet voor goede werkomstandigheden en inspraak. Ook spant het bedrijf zich in om zo min mogelijk te reizen en papierverbruik, milieugevaarlijke middelen en verspilling te beperken. Voor 2024 betrekken we onze elektriciteit van Vattenfall met in het jaarcontract ‘Europese Wind’, groene energie opgewekt met windenergie. Het afval dat wij produceren wordt gescheiden in glas, papier/karton en restafval en we hebben de ambitie om hier verdere stappen in te nemen.
Het aanbod in onze horeca is zoveel mogelijk van biologische oorsprong en volledig vegetarisch en plant-aardig. We verminderen het gebruik van plastic door gebruik van papieren rietjes en het vermijden van plastic disposables. Met de cateraar hebben we de afspraak om maaltijden in herbruikbare boxen aan te leveren.
Begin 2024 stapten we over op nieuwe, energiezuinige laserprojectoren, om zo onze footprint te verlagen. De meeste medewerkers reizen per fiets of openbaar vervoer naar het Filmhuis. In de komende beleidsperiode zullen we dit verder formaliseren en werken we toe naar een algemene reiskostenregeling voor woon-werkverkeer waarin gebruik van fiets en ov centraal staan.
Lees hier ons jaarverslag van 2023.
Bekijk hier onze jaarrekening van 2023.
Lees hier ons jaarverslag van 2022.
Bekijk hier onze jaarrekening van 2022.
Lees hier ons jaarverslag van 2021.