Voortgezet Onderwijs • Filmhuis Denhaag Filmhuis Denhaag

Voortgezet Onderwijs

Ontdek ons aanbod voor het voortgezet onderwijs!

Filmhuis Den Haag biedt workshops en schoolvoorstellingen aan voor leerlingen ISK, voortgezet- en praktijkonderwijs. Hoe maak je zelf een animatie- of fictiefilm? Hoe werkt filmtaal en hoe zet je filmtaal in om met de emotie van de kijker te spelen? En wat zeggen films ons nu eigenlijk over de wereld waarin we leven? Begeleid door professionele (film)makers maken leerlingen hun eigen animatie-, documentaire of fictiefilm en/of kijken ze - na een inleiding of met een nagesprek - naar de mooiste (internationale) (speel)films. 

Beeldkraken - lessen waarin leerlingen kennismaken met de grammatica van film en hoe je met behulp van filmtechnieken de ervaring of interpretatie van het publiek kunt sturen. Kraak de codes door kritisch te leren kijken en (eventueel) te oefenen in de vorm van een eigen productie.

Beeldbouwen - lessen waarin leerlingen (nieuwe) inzichten in de grammatica van film toepassen op een eigen productie. Leerlingen vertellen hun eigen verhalen volgens het principe 'show, don't tell', monteren hun eigen materiaal en voegen geluiden/muziek toe. Tot slot kijk de leerlingen de film terug op het witte doek.

Beeld & Context - lessen waarin leerlingen leren om actief te kijken, te analyseren, te benoemen en (eventueel) een mening te vormen/te verwoorden.

Heb je een vraag over onze programma's? Mail dan gerust naar educatie@filmhuisdenhaag.nl.

Wil je een programma boeken? Kijk dan onderaan deze pagina of via de pagina van het programma dat je zou willen boeken.

Aanbod Voortgezet Onderwijs

Workshop Fictie

Hoe maak je een scenario? Hoe vertel je een verhaal met beelden? Waarom zijn filmgenres zo handig en wat is de rol van filmmuziek?

Workshop Animatie (Stop-motion)

Tijdens deze workshop krijgen leerlingen inzicht in de werking van stop-motion en passen zij de techniek toe op een eigen filmproductie.

Workshop Documentaire

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een documentaire en een fictiefilm? Binnen deze workshop ontdekken leerlingen de mate van regie en stijlkenmerken van verschillende soorten documentaires.

Workshop Beeldgeletterdheid

Leerlingen leren tijdens deze workshop dat beelden niet neutraal zijn en waarom het zo leuk en zinvol is om kritisch te kunnen kijken.

Film & Inleiding

Leerlingen krijgen een uitgebreide inleiding op de film die ze gaan zien.

Lessen filmgeschiedenis en filmanalyse

Hoe bewust kijken we naar een film? Welke informatie halen we uit beelden en hoe kunnen we een film beter begrijpen?

Het Scholieren Filmfestival

Filmfestivals dóór en vóór scholieren!

Girl Gang

In het verdiepingsprogramma bespreken we de realiteit van influencers en de invloed van sociale media op ons dagelijks leven.

Shabu

Na afloop van de film gaan we met de leerlingen in gesprek over Shabu, het genre documentaire en het grensgebied tussen feit en fictie.

De Club van Lelijke Kinderen

In de filmzaal krijgen leerlingen inzicht in de sturende werking van media. Waarom is het zo belangrijk om je af te vragen wie een film, nieuwsitem of YouTube-video heeft gemaakt? Wat geloof je wel en wat niet? Een programma over de macht van media en nepnieuws.

De grens van de grap

In dit programma leren scholieren nadenken over het belang van satire voor een vrije en open samenleving.

Virtual Reality - voortgezet onderwijs

Reis mee in een ruimteschip, herbeleef de historische Apollo 17-missie van dichtbij en speel de hoofdrol in een fake maanlanding. Ga door middel van Virtual Reality op een kosmische missie, met het nieuwe VR-programma van Nu:Reality - Final Frontier laat je de aarde ontstijgen en het heelal ontdekken via meeslepende VR-ervaringen.

Altijd op de hoogte?