Voortgezet Onderwijs

Film opent ogen!

Filmhuis Den Haag biedt workshops en schoolvoorstellingen aan voor leerlingen ISK, voortgezet- en praktijkonderwijs. Hoe maak je zelf een animatie- of fictiefilm? Hoe werkt filmtaal en hoe zet je filmtaal in om met de emotie van de kijker te spelen? En wat zeggen films ons nu eigenlijk over de wereld waarin we leven? Begeleid door professionele (film)makers maken leerlingen hun eigen animatie-, documentaire of fictiefilm en/of kijken ze - na een inleiding of met een nagesprek - naar de mooiste (internationale) (speel)films. 

Beeldkraken - lessen waarin leerlingen kennismaken met de grammatica van film en hoe je met behulp van filmtechnieken de ervaring of interpretatie van het publiek kunt sturen. Kraak de codes door kritisch te leren kijken en (eventueel) te oefenen in de vorm van een eigen productie.

Beeldbouwen - lessen waarin leerlingen (nieuwe) inzichten in de grammatica van film toepassen op een eigen productie. Leerlingen vertellen hun eigen verhalen volgens het principe 'show, don't tell', monteren hun eigen materiaal en voegen geluiden/muziek toe. Tot slot kijk de leerlingen de film terug op het witte doek.

Beeld & Context - lessen waarin leerlingen leren om actief te kijken, te analyseren, te benoemen en (eventueel) een mening te vormen/te verwoorden.

Aanbod Voortgezet Onderwijs

Workshop Fictie

Hoe maak je een scenario? Hoe vertel je een verhaal met beelden? "Hoe vertel je een verhaal met beelden? Waarom zijn filmgenres zo handig en wat is de rol van filmmuziek?

Workshop Documentaire

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een documentaire en een fictiefilm? Binnen deze workshop ontdekken leerlingen de mate van regie en stijlkenmerken van verschillende soorten documentaires.

Film & Inleiding

Leerlingen krijgen een uitgebreide inleiding op de film die ze gaan zien.

Lessen filmgeschiedenis en filmanalyse

Hoe bewust kijken we naar een film? Welke informatie halen we uit beelden en hoe kunnen we een film beter begrijpen?

Workshop Animatie (Stop-motion)

Tijdens deze workshop krijgen leerlingen inzicht in de werking van stop-motion en passen zij de techniek toe op een eigen filmproductie.

Carmen & Lola

Vooraf aan de voorstelling wordt er een inleiding gegeven. Film kan als entertainment fungeren, maar kan ook de ogen van de kijker openen voor belangrijke onderwerpen. 

De Club van Lelijke Kinderen

In de filmzaal krijgen leerlingen inzicht in de sturende werking van media. Waarom is het zo belangrijk om je af te vragen wie een film, nieuwsitem of YouTube-video heeft gemaakt? Wat geloof je wel en wat niet? Een programma over de macht van media en nepnieuws.

Workshops-CKV

Filmhuis Den Haag biedt verschillende CKV-workshops aan voor de bovenbouw van havo en vwo, passend bij de discipline overstijgende onderwerpen die zijn opgesteld voor het vak.

Workshop Beeldgeletterdheid

Leerlingen leren tijdens deze workshop dat beelden niet neutraal zijn en waarom het zo leuk en zinvol is om kritisch te kunnen kijken.

De grens van de grap

In dit duoprogramma van Filmhuis Den Haag en Beeld en Geluid Den Haag leren scholieren nadenken over het belang van satire voor een vrije en open samenleving.

Who run the World...?

Drie prachtige IDFA-documentaires (kort) met sterke en bevlogen meiden in de hoofdrol. Deze drie meiden houden je als kijker een spiegel voor en laten zien hoe ver je kunt komen als je iets heel graag wilt.

I am Greta

In de zaal gaan we met de leerlingen in gesprek over Greta Thunberg en haar missie. Hoeveel invloed heb je eigenlijk als individu? 

Rocks

Rocks is een prachtige film die laat zien hoe je – ondanks tegenwind – door vriendschap overeind kunt blijven. Wat zien ze en voelen de leerlingen bij deze film?

Altijd op de hoogte?