De grens van de grap

In dit duoprogramma van Filmhuis Den Haag en Beeld en Geluid Den Haag leren scholieren nadenken over het belang van satire voor een vrije en open samenleving.

Verdieping
Satire is lachen, maar doet soms ook wat pijn. En wat heeft persvrijheid met satire te maken? Leerlingen buigen zich over deze vragen en ontdekken ze waar hun eigen grenzen liggen.

Programma
Scholieren beginnen de dag met de workshop De grens van de grap in het mediamuseum Beeld en Geluid Den Haag. Aansluitend kijken ze in Filmhuis Den Haag de satirische film Jojo Rabbit die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. De film volgt een eenzaam Duits jongetje, wiens wereldbeeld op zijn kop staat wanneer hij ontdekt dat zijn alleenstaande moeder een Joods meisje op hun zolder verstopt. Hij heeft één bondgenoot: zijn denkbeeldige vriend Adolf Hitler.

De film werd gemengd ontvangen vanwege de (in sommige ogen) ‘ver over de grens gaande’ satire. Regisseur Taika Waitit won met Jojo Rabbit de Oscar voor Beste Bewerkte Scenario. Voorafgaand aan de film wordt een inleiding gegeven en na afloop volgt een nagesprek met de leerlingen over film en satire. 

Praktische informatie

LEERJAAR bovenbouw voortgezet onderwijs
AANTAL max. 30 leerlingen
DUUR 5 uur
PRIJS 500 euro