60 Jaar Migratie uit Turkije
17 November te zien bij Filmhuis Den Haag, in samenwerking met Bibliotheek Den Haag
Foto: Ad Nuis
Over 60 jaar migratie uit Turkije
Precies zestig jaar geleden, op 19 augustus 1964, ondertekenden Nederland en Turkije een wervingsovereenkomst. Een belangrijke migratiebeweging kwam daardoor op gang. Mensen kwamen hier om allerlei redenen, bijvoorbeeld om te werken, te studeren of voor de liefde. Wat zijn hun verhalen en hoe kijken hun kinderen en kleinkinderen terug op de migratie van hun (voor)ouders? Dat ontdekken Filmhuis Den Haag en Bibliotheek Den Haag samen tijdens hun gezamenlijke programma: 60 jaar migratie uit Turkije.
In dit programma
Kara Kafa
1976Kara Kafa onthult de onvertelde verhalen van Turkse gastarbeiders in Duitsland, waar de zoektocht naar erkenning en integratie eindigt in een politiek beladen melodrama dat zowel Duitse dromen als Turkse trots uitdaagt.
Ellbogen (Nederlandse première)
2024In Ellbogen zoekt Hazal, een 17-jarige uit Berlijn, naar vrijheid op haar 18e verjaardag, maar een tragische gebeurtenis dwingt haar te vluchten en te vechten voor haar identiteit in een wrede nieuwe werkelijkheid.
50 jaar HTIB: Tussen ideologie en vervlogen idealen
2024In haar documentaire viert regisseur Nilüfer Öder het 50-jarig bestaan van de Turkse Arbeidersvereniging, die in de jaren '70 is opgericht door politieke vluchtelingen die streden voor gelijke rechten en betere omstandigheden voor Turkse arbeidsmigranten in Nederland.