The Sound of Morricone • Filmhuis Denhaag Filmhuis Denhaag

The Sound of Morricone

Van eind maart tot en met mei brengen we je in het Filmhuis The Sound of Morricone! Van Pasolini tot Tarantino: de beste, meest briljante, vernieuwende en procuctiefste componist van de 20ste eeuw.

Met The Sound of Cinema kunnen wij uiteraard niet om de meest bekende, gevierde en invloedrijkste Italiaanse componist heen: Ennio Morricone die, twee jaar geleden, op 91-jarige leeftijd overleed.

Gek op muziek was Morricone al op jonge leeftijd. Hij schreef zijn eerste compositie op zesjarige leeftijd, studeerde klassieke muziek en schreef na zijn afstuderen partituren voor theater en radio. Ingehuurd als arrangeur voor een platenlabel, begon hij ook voor popartiesten te schrijven waaronder Paul Anka, Françoise Hardy en wat later voor Demis Roussos, en zelfs de Pet Shop Boys. Ook schreef hij grensverleggende avant-garde composities.

Maar het was zijn filmmuziek, een hoogst originele versmelting van klassiek en populair, die hem de meeste bekendheid bezorgde. Al corrigeerde hij iedereen die hem een filmcomponist noemde: componist alstublieft!

01
02
03
04
05
06

Komedies, romantische drama’s, thrillers, horror of exploitatiefilms, Morricone was een compositorische veelvraat die bij ieder filmgenre de vinger op de muzikale plek wist te leggen. Sommige van zijn melodieën zijn misschien beroemder dan de films waarvoor hij ze schreef. 

Met zijn muziek uit de jaren 60 voor Sergio Leone’s Dollar trilogie (A fistful of dollars (1964), For a few dollars more (1965), The good, the bad and the ugly (1966)), vierde Morricone zijn grootste triomfen. Zijn vernieuwende mix van fluitmelodieën, symfonische elementen, geweerschoten en gitaren, roepen nog steeds het hele Western genre op.

Zijn muziek is onmisbaar omdat mijn films praktisch zwijgende films zijn. De dialoog telt relatief weinig, en dus onderstreept de muziek de acties en gevoelens. 

Sergio Leone

In zijn lange carrière volgden belangrijke samenwerkingen met regisseurs als Bernardo Bertolucci, Pier Paolo Pasolini, Elio Petri, Paolo & Vittorio Taviani, Valerio Zurlini, Liliana Cavani, Roland Joffé, John Carpenter en Brian De Palma.

Morricone bewonderaar Quentin Tarantino vroeg hem voor de muziek van zijn western The Hateful Eight (2015). Het leverde Morricone eindelijk (en veel te laat) zijn eerste Oscar op (afgezien van zijn Lifetime achievement award in 2007). 

Tot op hoge leeftijd toerde Morricone met orkesten langs hoogtepunten uit zijn muzikale catalogus en wist meer dan 70 miljoen albums te verkopen. Naast zijn twee Academy Awards won hij vier Grammy Awards en zes Bafta's.

Morricone klassiekers in de filmzaal

Luister naar de gefloten melodieën, gehuil in de nacht, elektrische gitaargeluiden en symphonische orkestraties

Een lijst met muziek vol immense verbeeldingskracht, scherp oor voor drama, diepe lyriek, experiment, gevoel voor humor en muzikaal vakmanschap.

Podcast-tip: Alle wegen naar Morricone

Als presentator Jet Berkhout ontdekt dat Ennio Morricone tot op zijn negentigste door Europa toerde om concerten met zijn eigen muziek te dirigeren, wil ze hem ook zien. En ze wil hem leren kennen. Want wat drijft iemand, die ogenschijnlijk introvert en schuw is, om zo lang door te gaan? Liefde voor zijn vak? Eerzucht? Geld? Luister het in Alle wegen leiden naar Morricone!

Bekijk de gloednieuwe trailer

The Sound of Morricone is onderdeel van de expo over de geschiedenis van de filmmuziek.
Meer lezen en luisteren?