The Sound of Bollywood • Filmhuis Denhaag Filmhuis Denhaag

The Sound of Bollywood

Bollywood: er is geen andere plek waar film en muziek zo sterk samenkomen

Vanaf de komst van de Indiase cinema in 1931 zijn musicals met populaire liedjes een vast onderdeel. Vanaf 1934 werden filmliedjes op grammofoonplaten opgenomen om op radiozenders af te spelen. Dit leidde tot een nieuwe vorm van massa-entertainment die zich ver over de grenzen van India uitstrekte. Het diverse karakter van Bollywoodmuziek werd niet alleen door componisten bepaald. Na de onafhankelijkheid van India (1947), waren de opnamestudio's van Bombay een smeltkroes van religies, waar muzikanten, arrangeurs en producenten met verschillende muzikale achtergronden plotseling gedwongen werden samen te werken.

01
02
03

De muziek die ze maakten was misschien 'buiten het huwelijk geboren', maar in staat om niet alleen een onvoorstelbaar divers en verdeeld subcontinent met elkaar te verbinden, maar ook een band te scheppen met landen ver buiten India waaronder de Sovjet Unie, Turkije en het Midden Oosten. Tot aan de dag van vandaag blijven Bollywood films wereldwijd populair. In 2009 verzilverde componist Allah Rakha Rahman twee Oscars én een Golden Globe voor zijn muziek voor Slumdog Millionaire.

Kijk Shakespeare-Wallah

Beleef The Sound of Bollywood met een exclusieve vertoning van James Ivory’s klassieker Shakespeare-Wallah (1965). Voor de soundtrack vroegen regisseur Ivory en zijn Indiase partner Ismail Merchant niemand minder dan Satyajit Ray; in het Westen vooral bekend als regisseur van de Apu-trilogie. Lang na zijn dood werd de beroemde Bengaal herontdekt als componist door de film The Darjeeling Limited (2007) van Wes Anderson. 

Luister naar de samensmelting van religies, feesten en kleuren

Geniet mee met de levendige musicals uit Bollywood en laat je door dans en zang meevoeren in tijdloze verhalen over liefde en onrust.

Van Paramaribo tot Den Haag

In deze aflevering staat de filmmuziek uit Bollywood centraal. John de Jong gaat hierover in gesprek met Sunil Somair van Sunil’s Records Center (SRC), een begrip in de Hindoestaanse samenleving.

Sunil Somair (1956, Paramaribo) maakte de selectie voor The Sound of Bollywood.

Al vanaf zijn geboorte werd Sunil omgeven met de 78 toeren platen met Indiase muziek van zijn vader. En als oudste kleinzoon van zijn oma was hij altijd degene die met haar mee mocht naar de bioscoop om vooral Bollywood-films te zien. 

In 1971 emigreerde de familie Somair naar Nederland. Op school in Den Haag ging Sunil voor de “Engelse les” naar Londen. Daar zag hij veel winkels die Indiase muziek verkochten. Toen hij dat thuis aan zijn vader vertelde, kocht Somair sr. direct een vliegticket naar Londen om daar platen te halen. Vanuit hun huis begonnen zij met de verkoop. De handel was zó lucratief dat de Somairs een nieuwe, grotere locatie nodig hadden. Dit werd een hoekwinkel in de Hobbemastraat met een woning boven de zaak. Ook begonnen zij platen van Nederlands-Hindoestaanse zangers, Caribisch, Surinaams en Afrikaanse muziek te verkopen. Sunil’s Records Center (SRC) werd een begrip in de hindoestaanse samenleving. 

Met de komst van de cd in de jaren ‘80 en ‘90, liep de verkoop van platen terug. Na nog een tijdje te zijn doorgegaan met de verkoop van cd’s, besloot Sunil om met zijn familie voor twee jaar terug te gaan naar Suriname. Weer terug in Nederland volgt hij nog steeds de goede bands en vindt het geweldig als zijn kleinkinderen hem leuke swingende TikTok filmpjes sturen.

The Sound of Bollywood is onderdeel van de tentoonstelling over de geschiedenis van de filmmuziek. Meer lezen en luisteren?

Voor je bezoek

Openingstijden

Van maandag t/m zondag is de kassa van 10.00 tot 22.00 uur open. Ons café is open van 10.00 tot 00.00 uur. Kom dus heerlijk ontbijten, een kop koffie drinken, lunchen of vegetarisch dineren. We kijken ernaar uit!

Kassa

Info over tickets, prijzen en kadobonnen vind je op de bezoekerspagina. Vragen? De kassa is telefonisch (070-3656030) bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10:30 en 12:30 uur. Je kunt ook een mailtje sturen naar tickets@filmhuisdenhaag.nl.

Kom eten

Speciaal voor het Filmhuis hebben onze vrienden van Karsten & Kuiper een selectie van heerlijke gerechten samengesteld waarvan je in gezelschap - of alleen - kunt proeven! Verse, lekkere en verrassende smaken van kwaliteit voor een vriendelijke prijs, gezellig in ons filmcafé.