The Sound of Bollywood

Bollywood: er is geen andere plek waar film en muziek zo sterk samenkomen

Vanaf de komst van de Indiase cinema in 1931 zijn musicals met populaire liedjes een vast onderdeel. Vanaf 1934 werden filmliedjes op grammofoonplaten opgenomen om op radiozenders af te spelen. Dit leidde tot een nieuwe vorm van massa-entertainment die zich ver over de grenzen van India uitstrekte. Het diverse karakter van Bollywoodmuziek werd niet alleen door componisten bepaald. Na de onafhankelijkheid van India (1947), waren de opnamestudio's van Bombay een smeltkroes van religies, waar muzikanten, arrangeurs en producenten met verschillende muzikale achtergronden plotseling gedwongen werden samen te werken.

01
02
03
04

De muziek die ze maakten was misschien 'buiten het huwelijk geboren', maar in staat om niet alleen een onvoorstelbaar divers en verdeeld subcontinent met elkaar te verbinden, maar ook een band te scheppen met landen ver buiten India waaronder de Sovjet Unie, Turkije en het Midden Oosten. Tot aan de dag van vandaag blijven Bollywood films wereldwijd populair. In 2009 verzilverde componist Allah Rakha Rahman twee Oscars én een Golden Globe voor zijn muziek voor Slumdog Millionaire.

Kijk Shakespeare-Wallah

Beleef vanaf 2 december The Sound of Bollywood met een exclusieve vertoning van James Ivory’s klassieker Shakespeare-Wallah (1965). Voor de soundtrack vroegen regisseur Ivory en zijn Indiase partner Ismail Merchant niemand minder dan Satyajit Ray; in het Westen vooral bekend als regisseur van de Apu-trilogie. Lang na zijn dood werd de beroemde Bengaal herontdekt als componist door de film Darjeeling Limited van Wes Anderson. 

Luister naar de samensmelting van religies, feesten en kleuren

Dans en zing mee met de musical hits uit het land van de Bollywood.

The Sound of Bollywood is onderdeel van de tentoonstelling over de geschiedenis van de filmmuziek. Meer lezen en luisteren?

Voor je bezoek

Tentoonstelling

Beleef nu voor of na je filmbezoek ook de tentoonstelling over soundtracks: The Sound of Cinema.

Kassa

Meer info over tickets, prijzen & kadobonnen? Check dan onze bezoekerspagina.

Veilig naar de film

Hoera, we mogen weer naar de film in een gevulde zaal! Bekijk de huidige huisregels en bereid je voor op je bezoek.