The Sound Of Max Steiner • Filmhuis Denhaag Filmhuis Denhaag

The Sound Of Max Steiner

Een componist die van Oostenrijkse naar Engeland vluchtte en eindigde in Amerika waar hij een gevierd componist voor film en theater werd.

Max Steiner (1888 - 1971) was een Oostenrijkse componist en dirigent die tijdens de Eerste Wereldoorlog met internering in Duitsland werd bedreigd en naar Engeland vluchtte voordat hij in 1914 naar Amerika emigreerde en een gevierd componist voor film en theater werd. 

"De man die de moderne filmmuziek uitvond."

Steiner verhuisde in 1929 naar Hollywood. Met zijn Europese muzikale opleiding, die grotendeels uit opera's en operettes bestond, bracht hij een hele reeks ouderwetse technieken met zich mee die veel toevoegde aan de ontwikkeling van de Hollywood-filmmuziek. Hoewel Steiner al snel werd omschreven als  "de man die de moderne filmmuziek uitvond", beweerde hij zelf dat "het idee ​​bij Richard Wagner is ontstaan. Als Wagner in deze eeuw had geleefd, zou hij de nummer 1 filmcomponist zijn geweest." Wagner was immers de uitvinder van het leidmotief die Steiners composities sterk beïnvloedde. “He was my composer” zij actrice Bette Davis (o.a. Dark Victory) over Steiner, omdat zij precies wist wat voor meerwaarde zijn muziek aan haar films meegaf.


01
02
03

Steiner werd genomineerd voor 24 Academy Awards, waarvan hij er drie won: The Informer (1935); Now, Voyager (1942); en Since You Went Away (1944). Naast zijn met een Oscar bekroonde partituren, zijn enkele van Steiners meest populaire werken King Kong (1933), Little Women (1933), Jezebel (1938), Gone with the Wind (1939), en Casablanca (1942), hoewel hij het liefdesthema "As Time Goes By" niet heeft gecomponeerd (de vetgedrukte titels staan in de tentoonstelling).

Max Steiner uit de collectie van het filmhuis:

The Making of King Kong - Orville Goldner & George E. Turner 1975

The Informer - John Ford (1935) Oscar voor Max Steiner

Dark Victory - Edmund Goulding (1939)

Gone With the Wind - Victor Fleming (1939)

Casablanca - Michael Curtiz (1942)

The Fountainhead - King Vidor (1949)


Voor je bezoek

Openingstijden

Van maandag t/m zondag is de kassa van 10.00 tot 22.00 uur open. Ons café is open van 10.00 tot 00.00 uur. Kom dus heerlijk ontbijten, een kop koffie drinken, lunchen of vegetarisch dineren. We kijken ernaar uit!

Kassa

Info over tickets, prijzen en kadobonnen vind je op de bezoekerspagina. Vragen? De kassa is telefonisch (070-3656030) bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10:30 en 12:30 uur. Je kunt ook een mailtje sturen naar tickets@filmhuisdenhaag.nl.

Kom eten

Speciaal voor het Filmhuis hebben onze vrienden van Karsten & Kuiper een selectie van heerlijke gerechten samengesteld waarvan je in gezelschap - of alleen - kunt proeven! Verse, lekkere en verrassende smaken van kwaliteit voor een vriendelijke prijs, gezellig in ons filmcafé.