Woensdag 9 maart benefietvoorstelling voor Oekraïne • Filmhuis Denhaag Filmhuis Denhaag

Woensdag 9 maart benefietvoorstelling voor Oekraïne

De Russische invasie van Oekraïne begon op 24 februari 2022, na vroeg in de ochtend op de Russische staatstelevisie te zijn aangekondigd door de Russische president Vladimir Poetin. Kort na die aankondiging begon Rusland met een militaire aanval op grote delen van Oekraïne, met de inzet van onder meer kruisraketten in Kiev en andere steden. Deze aanval raakt ons in het hart en is voor Filmhuis den Haag aanleiding om te doen waartoe ze op aarde is: films vertonen die context bieden en/of ons perspectief verruimen. Daarom vertoont Filmhuis Den Haag op woensdag 9 maart de Oekraïense film Donbass.

De gehele opbrengst van deze vertoning wordt geschonken aan Giro 999. In samenwerking met distributeur Imagine.

Donbass (Sergei Loznitsa, 2018)

De film schetst de situatie in het Oost-Oekraïense Donbass, waar criminele bendes, het lokale leger en Russische troepen elkaar bevechten op straat. Overal heerst angst, woede en argwaan, maar wat is echt en wat is fake news? In de film herschept Loznitsa met acteurs en inwoners van de regio filmpjes die rondgaan op social media, om te tonen dat de waarheid vaak wonderlijker is dan fictie. Het prijswinnende Donbass toont ons vol gitzwarte humor een maatschappij in verval, terwijl absurde komedie gaandeweg omslaat in absurde tragedie.

Met inleiding van Robert Serry

De heer Robert Serry zal vooraf aan de voorstelling van Donbass over de oorlog in Oekraïne spreken. Serry was in de jaren negentig de eerste Nederlandse ambassadeur in het toen net onafhankelijk geworden Oekraïne. In 2014 was hij speciaal gezant van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Samen met onder anderen oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve richtte hij de organisatie Open Doors Ukraine (ODU) op, een platform waar hulporganisaties in Nederland en Oekraïne met elkaar samenwerken. Nu de oorlog is uitgebroken, doet Serry namens ODU een oproep om de Oekraïense bevolking ruimhartig te hulp te schieten.
01
02
03

Benefietconcert voor Oekraïne zondagmiddag 6 maart in Amare

Zondag 6 maart, 15.00 uur organiseren Amare & Friends een benefietconcert voor Oekraïne in de Concertzaal van Amare. De volledige opbrengst gaat naar Giro555, Samen in actie voor Oekraïne. Het concert is onderdeel van de landelijke campagne 🧡rt for Ukraine | Culture Supports Ukraine van de culturele organisaties in ons land.

Ook bij ons te zien

Olga (Elie Grappe, 2021)

De film vertelt het verhaal van de 15-jarige Olga, een van de beste Oekraïense turnsters van het moment en een kampioen in de dop. Ze kan aan niets anders denken dan trainen voor het EK dat steeds dichterbij komt. Maar als het journalistieke werk van haar moeder hun levens in gevaar begint te brengen, wordt Olga voor haar eigen veiligheid naar een gastgezin in Zwitserland gestuurd. Met een flinke dosis toewijding, magnesium en strak ingetapete polsen stort Olga zich op haar turnroutine om zo een felbegeerde plek in het Zwitserse team te bemachtigen. Wanneer in Kiev de Euromaiden-protesten losbarsten – met haar moeder en beste vriendin in de frontlinie – wordt Olga verscheurd tussen haar sportieve ambities en de liefde voor haar geboorteland. Olga is een ontroerend verhaal over fysiek krachtige, maar mentaal kwetsbare jonge turnsters, tegen de politieke achtergrond van de Oekraïense revolutie in 2013.
01
02
03

Petrov's Flu (Kirill Serebrennikov, 2021)

Serebrennikovs nieuwe film Petrov’s Flu, zijn eerste sinds het huisarrest, is een woeste, hallucinante en overweldigende trip door het Russische onderbewustzijn. Hij biedt een pijnlijke diagnose aan een ijlende samenleving die na de val van de Sovjet-Unie het spoor bijster is geraakt.
01
02
03

"Het gaat om het vinden van vrijheid in een onvrije situatie.”

Zie ook het artikel in de filmkrant.