Vertrek directie Filmhuis Den Haag na meer dan tien jaar

De Raad van Toezicht van Filmhuis Den Haag maakt vandaag bekend dat Géke Roelink, directeur-bestuurder, het Filmhuis verlaat om aan de slag te gaan bij NEMO Science Museum als algemeen directeur en voorzitter raad van bestuur. Ook Josien Buijs, zakelijk directeur, draagt haar taken over en gaat zich oriënteren op een volgende stap in haar carrière.

“Nu Filmhuis Den Haag na groot onderhoud aan het gebouw en corona weer volledig heropend is, is het een goed moment voor een nieuwe directie om dit mooie Filmhuis naar de toekomst te leiden”, aldus Roelink en Buijs.


Dorothee Meijer, voorzitter Raad van Toezicht:

We danken Géke en Josien voor hun tomeloze inzet aan een zeer succesvol Filmhuis. 

Onder hun leiding is het Filmhuis omgevormd tot een veelzijdige culturele instelling waar het van ‘s ochtends vroeg tot middernacht goed toeven is. Het aanbod van het Filmhuis is kwalitatief en kwantitatief verrijkt, de (inter)nationale en lokale samenwerkingsverbanden zijn uitgebreid en de bezoekersaantallen fors gestegen. Hun inspanningen hebben ervoor gezorgd dat het Filmhuis een bruisend centrum van het Haagse culturele leven is en een knooppunt voor kennis, dialoog, sociale en culturele uitwisseling. 

Dit succes van het Filmhuis werd niet alleen in Nederland maar ook internationaal opgemerkt: in 2015 in Praag met de Europa Cinemas Award voor beste programmering en in 2022 in Barcelona met de persoonlijke UNIC Achievement Award voor Géke. Een prachtige erkenning voor het werk dat Géke en haar team hebben verzet. De Raad van Toezicht heeft er alle vertrouwen in dat met de nalatenschap van Géke Filmhuis Den Haag een rooskleurige toekomst kan verzilveren. Na de uitdagingen van de laatste jaren staat het Filmhuis er beter voor dan ooit.”


Nieuwe tijdelijke leiding

Per 1 november neemt Hanneke Propitius ad interim de taken waar als directeur-bestuurder. 

Hanneke Propitius was voormalig directeur van Humanity House in Den Haag en heeft daarvoor 10 jaar lang leidinggevende functies en adviesrollen vervuld bij missie gedreven organisaties. 

Daarnaast staat Doreen Boonekamp de komende periode Filmhuis Den Haag bij als consultant voor een aantal strategische dossiers met betrekking tot film. Als strategisch consultant en bestuurder in de culturele en creatieve sector is Doreen Boonekamp actief in binnen- en buitenland met nadruk op de wereld van film en media. Eerder bekleedde zij o.a. de posities van directeur-bestuurder van het Nederlands Filmfonds en directeur van het Nederlands Film Festival. De Raad van Toezicht is blij met de komst van Hanneke en Doreen en wenst hen alle succes.

De Raad van Toezicht start spoedig de procedure voor het werven van een nieuwe directie. 


Over Filmhuis Den Haag

In Filmhuis Den Haag draait het om de liefde voor film. Het is een culturele ontmoetingsplek die mensen en culturen samenbrengt met films die verhalen vertellen en je uitnodigen om je in te leven in de ander. Het Filmhuis doet dat door films te laten zien, van internationale klassiekers tot hedendaagse kwaliteitscinema, veelal met randprogramma. En door educatieve programma’s te maken, talent te ontwikkelen en jonge Haagse filmmakers een podium te bieden. Daarnaast heeft het Filmhuis een bijzondere collectie die iets vertelt over de geschiedenis van de cinema.