Interview met onze directeur

Géke Roelink, algemeen directeur van Filmhuis Den Haag, sprak met De Filmkrant over ons jubilerend Filmhuis: "Als mensen een goede film zien en goede gesprekken hebben, gaan ze de volgende dag niet rellen".

Filmhuis Den Haag bestaat veertig jaar. Als cadeautje kreeg het pand van de gemeente Den Haag een grondige opknapbeurt. Hoog tijd voor een gesprek met Géke Roelink – tien jaar directeur van het filmhuis – over hoe Filmhuis Den Haag zich aanpast aan nieuwe tijden.

"Hannah Arendt, die ik enorm bewonder, is mijn leidraad: als iets bijdraagt aan harmonie of begrip in de samenleving kun je alles vertonen, maar als iets polariseert moet je het alleen doen in de context van een gesprek.”

Het vat Roelinks visie in een notendop samen: film moet een empathiemachine zijn. Illustratief is dat Filmhuis Den Haag niet Filmtheater Den Haag heet. “We hebben lang nagedacht of we ons Filmtheater moesten noemen, maar ik vind Filmhuis zo’n goed woord. Theater klinkt afstandelijker. Filmhuis Den Haag moet een thuis zijn.”

Lees hier het volledige interview