Hoe lees ik een film? Filmhuis Denhaag

Hoe lees ik een film?

Naar de film met Lidewijde Paris. Krijg een kijkhint vooraf en achteraf praat je na over de literaire aspecten van de film.

Een zinkende duikbril, stroboscopische lichteffecten en een terugkerend shot van zwevende paragliders. Beeld-ingrediënten die je als kijker voorgeschoteld krijgt bij het zien van de film Aftersun, maar wat betekenen ze nou eigenlijk precies?

Samen met Lidewijde Paris zoom je als filmkijker in op het ‘lezen’ van een film. Waar staan de paragliders in de lucht symbool voor, wat is de functie van de structuur, en waarom staat die ene flashback precies halverwege het verhaal? Lidewijde Paris schrijft en spreekt over literatuur. Haar Hoe lees ik?-boeken laten zien hoe literatuur werkt en tijdens de Hoe lees ik een film?-avonden in Filmhuis Den Haag past ze haar leesmethodiek toe op de film van die avond, met een ‘boekenlees-hoofd’ wordt de film bekeken. 

Vol enthousiasme en humor pingpongt Lidewijde met de zaal over betekenissen, interpretaties en emoties. Vooraf geeft ze je een aantal kijk-aanwijzingen zodat ze na de filmvertoning stapsgewijs met de zaal in gesprek kan gaan over het verhaal en hoe dat wordt verteld. Welke symboliek was er te zien en hoe interpreteer je de titel van de film? Zit er een kantelpunt in het verhaal? En hoe stuurt de film onze emoties als kijker? Ze legt, waar dat van pas komt, verband met literaire trucs en geeft voorbeelden uit bekende romans. 

Een filmavond met Lidewijde voelt als een knus huiskamergesprek met vrienden: het is leerzaam, gezellig en snel. Alles is vrij van ingewikkelde terminologie en de deur staat open voor elke interpretatie. Een aanrader voor iedereen die meer wil weten over film, anders wil leren kijken, of gewoon lekker wil kletsen over de interpretatie en context van een recente filmfestivalhit.

Elke maand een editie:

De volgende editie vind plaats op 19 juni, en licht de klassieker "The Letter" uit - met Bette Davis

01
02
03

Voor je bezoek

Openingstijden

Van maandag t/m zondag is de kassa van 10.00 tot 22.00 uur open. Ons café is open van 10.00 tot 00.00 uur. Kom dus heerlijk ontbijten, een kop koffie drinken, lunchen of vegetarisch dineren. We kijken ernaar uit!

Kassa

Info over tickets, prijzen en kadobonnen vind je op de bezoekerspagina. Vragen? De kassa is telefonisch (070-3656030) bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10:30 en 12:30 uur. Je kunt ook een mailtje sturen naar tickets@filmhuisdenhaag.nl.

Kom eten

Speciaal voor het Filmhuis hebben onze vrienden van Karsten & Kuiper een selectie van heerlijke gerechten samengesteld waarvan je in gezelschap - of alleen - kunt proeven! Verse, lekkere en verrassende smaken van kwaliteit voor een vriendelijke prijs, gezellig in ons filmcafé.