Constantine Costi
The Golden Spurtle
Een hartverwarmende, hilarische ode aan een piepklein Schots dorp en hun wereldkampioenschap haverpapmaken, die je zelfs zonder liefde voor haverpap met een gelukzalige glimlach de bioscoop doet verlaten.

Een heerlijke, hartveroverende film die zich afspeelt in een piepklein dorpje in het midden van de Schotse Highlands, op het allerbelangrijkste moment van het jaar. Al dertig jaar strijden toegewijde papfanaten om de felbegeerde Golden Spurtle tijdens het Wereldkampioenschap Haverpap maken. Een hilarische documentaire die zich ontvouwt als een ode aan de warme, lieve inwoners en deelnemers; stuk voor stuk een beetje excentriek, onverstoorbaar en gezegend met verrukkelijke droge humor.
Sinds de Steentijd zijn er maar weinig culinaire tradities die zo goed stand hebben gehouden als de voedzame kom pap in de ochtend. Dit WK viert het oudste recept van de wereld! Charismatische spil van het evenement is Charlie Miller. Ondanks zijn broze gezondheid zet hij nog één keer alles op alles om het toernooi tot een succes te maken en zijn nalatenschap veilig te stellen.
Het plezier en de trots van deze kleine, hechte gemeenschap straalt uit elke scene. Met een flinke dosis Schotse zelfspot weten de Australische regisseur en cameraman een speelse, nostalgische sfeer neer te zetten, alsof ze een verborgen wereld midden in Schotland hebben blootgelegd. Een wereld die doet denken aan een Wes Anderson-film, inclusief een perfect bijpassende muziekscore.
Een film die je leert dat je pap goed krijgen, moeilijker is dan nucleaire fysica, dat je altijd met de klok mee moet roeren, want anders…! Maar die je vooral, al houd je misschien helemaal niet van pap, met een bijzonder warm en gelukzalig gevoel de bioscoop doet verlaten. Een klein weldadig wonder van een film.
A delightful, heartwarming film set in a tiny village in the middle of the Scottish Highlands, at the most important time of the year. For thirty years, devoted porridge enthusiasts have been competing for the coveted Golden Spurtle at the World Porridge Making Championship. This hilarious documentary unfolds as an ode to the warm, endearing locals and participants—each a little eccentric, unflappable, and blessed with delightfully dry humor.
Since the Stone Age, few culinary traditions have endured as well as the nourishing morning bowl of porridge. This World Championship celebrates the world’s oldest recipe! The charismatic centerpiece of the event is Charlie Miller. Despite his fragile health, he gives it his all one last time to make the tournament a success and secure his legacy.
The joy and pride of this small, close-knit community shine through every scene. With a generous dose of Scottish self-mockery, the Australian director and cinematographer create a playful, nostalgic atmosphere, as if they’ve uncovered a hidden world in the heart of Scotland. A world reminiscent of a Wes Anderson film, complete with a perfectly fitting musical score.
This is a film that teaches you that getting your porridge just right is harder than nuclear physics, that you must always stir clockwise—because otherwise…! But above all, even if you’re not a fan of porridge, it leaves you with a wonderfully warm and blissful feeling as you leave the cinema. A small, nourishing miracle of a film.