Stemmen van naoorlogse generaties - met Q&A • Filmhuis Denhaag Filmhuis Denhaag

Simone Berger & Armando Ello

Stemmen van naoorlogse generaties

In een reeks gefilmde interviews geven filmmakers Simone Berger en Armando Ello stem aan de naoorlogse generaties, die zich hebben laten horen over oorlogstrauma’s via literatuur, voordrachten en kunstuitingen.

Film ‘Stemmen van naoorlogse generaties’

De documentaire ’Stemmen van naoorlogse generatie: hoe oorlog en koloniaal verleden doorwerken’ geeft aan de hand van interviews een stem aan naoorlogse generaties uit voormalig Nederlands-Indië. Stemmen die tot uiting komen in literatuur, voordrachten en kunst. De makers Simone Berger en Armando Ello - beiden met Indische roots - verzorgen de inleiding en gaan in gesprek met het publiek. 

Familiegeschiedenis

Simone Berger en Armando Ello gingen voor hun film op zoek naar de overdracht van (oorlogs)trauma’s van de eerste tot en met de derde generatie mensen met een Indische of Molukse achtergrond. Diverse aspecten van de doorwerking van de Indische en koloniale invloeden, twee oorlogen en de migratie komen aan bod. Reggie Baay, Marion Bloem, Adriaan van Dis, Dido Michielsen en Sylvia Pessireron verwerkten hun familiegeschiedenis in hun oeuvre en kijken hierop terug. Vier anderen van de derde generatie gebruiken hun familiegeschiedenis op artistieke of professionele wijze in hun dagelijkse werk: Robin Block, Cheroney Pelupessy, Inez Schelfhout en Esmay Usmany. Zij geven een nieuwe vorm aan hun bewogen erfenis en aan de toekomst van het herdenken. De documentaire laat op een beeldende manier zien hoe het verleden impact kan hebben bij mensen met ‘roots’ in voormalig Nederlands-Indië. De interviews zijn aangevuld met 2D-animaties, artistieke clips en gesprekken met traumaspecialisten.

In gesprek 

Tijdens de filmvertoningen verzorgen Simone Berger (schrijver) en Armando Ello (fotograaf en filmer) een introductie; na de film gaan zij in gesprek met bezoekers. Hun boek ‘De lange reis van de Poesaka - Indische tastbare herinneringen’ (2019) met ruim 30 verhalen van Indische, Molukse en Chinees-Indische Nederlanders vormde de basis voor twee educatieve documentaires, twee lespakketten voor het voortgezet onderwijs en foto- exposities. De foto-expositie ‘Leven met oorlog - Van overleven naar leven’ die Berger en Ello maakten, is tot eind juni bij Verzorgingstehuis Rumah Kita in Wageningen te zien en in juli en augustus in Barak 1B van Nationaal Monument Kamp Vught.

Het nagesprek zal gemodereerd worden door Wim Manuhutu. Wim Manuhutu is historicus en erfgoed deskundige. Ook doceert hij Europese, koloniale en post-koloniale geschiedenis aan de Vrije Universiteit. Daarnaast is hij gastdocent aan het Amsterdam University College. Met zijn organisatie MANU2U ondersteunt Manuhutu de ontwikkeling en realisatie van projecten op het gebied van cultureel erfgoed en diversiteit. 

THEMAJAAR 2023 – LEVEN MET OORLOG – VAN OVERLEVEN NAAR LEVEN

Het jaar 2023 is door Platform WO2 uitgeroepen tot het themajaar Leven met oorlog. Dit themajaar staat in het teken van de impact van oorlog op individuen, familie en op de samenleving. Vanuit het fonds is er een oproep gedaan om met projecten bij te dragen die op vernieuwende wijze aandacht geven aan verhalen uit de Tweede Wereldoorlog, maar ook aan verhalen uit recentere oorlogen. In totaal worden er 24 projecten ondersteund door financiering van het fonds.

”Verhalen van gewone mensen in ongewone tijden”

De portretten en teksten uit het boek De lange reis van de poesaka maken onderdeel uit van het project Leven met oorlog - Van overleven naar leven. De geportretteerde personen maken de geschiedenis tastbaar. Ze geven een gezicht aan de vele nog niet vertelde verhalen van mensen met roots in voormalig Nederlands-Indië. Stuk voor stuk kleine persoonlijke en intense geschiedenissen, die niet in de schoolboeken zijn terug te vinden, maar door de verhalen worden uitvergroot.

Regisseur Simone Berger & Armando Ello
Land Nederland
Taal Nederlands
Ondertiteling
Speelduur 82 min
01
02
03

Voor je bezoek

Openingstijden

Van maandag t/m zondag is de kassa van 10.00 tot 22.00 uur open. Ons café is open van 10.00 tot 00.00 uur. Kom dus heerlijk ontbijten, een kop koffie drinken, lunchen of vegetarisch dineren. We kijken ernaar uit!

Kassa

Info over tickets, prijzen en kadobonnen vind je op de bezoekerspagina. Vragen? De kassa is telefonisch (070-3656030) bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10:30 en 12:30 uur. Je kunt ook een mailtje sturen naar tickets@filmhuisdenhaag.nl.

Kom eten

Speciaal voor het Filmhuis hebben onze vrienden van Karsten & Kuiper een selectie van heerlijke gerechten samengesteld waarvan je in gezelschap - of alleen - kunt proeven! Verse, lekkere en verrassende smaken van kwaliteit voor een vriendelijke prijs, gezellig in ons filmcafé.