Kris Kras door de Filmgeschiedenis Filmhuis Denhaag

Rudi de Boer

Kris Kras door de Filmgeschiedenis

Stap in de tijdmachine van de cinema! Filmwetenschapper Rudi de Boer neemt je in Kris Kras door de Filmgeschiedenis mee op een vierdelige reis langs filmklassiekers, baanbrekende stromingen en iconische makers.

Ook te zien met je Cineville-pas!

Welkom bij Kris Kras door de Filmgeschiedenis met Rudi de Boer! In dit vierdelige programma neemt filmwetenschapper Rudi de Boer je mee op een fascinerende reis door de evolutie van cinema. Van de eerste experimentele films tot de moderne meesterwerken van Spielberg en Coppola: ontdek hoe de filmgeschiedenis is gevormd door invloedrijke stromingen en baanbrekende filmmakers. Geniet van diepgaande analyses en laat je inspireren door de passie en kennis van Rudi.

LET OP: elk deel zal maar een keer te zien zijn. Let daarom bij het bestellen van je ticket(s) goed op voor welk deel je een kaartje bestelt.

Deel 1 – donderdag 20 februari om 19:30-21:00 - zaal 5

Hoe is de film eigenlijk ontstaan? Per ongeluk! Filmmakers als Georges Méliès en D.W. Griffith begonnen vervolgens te experimenteren met montage en special effects en langzaam ontstond er een filmtaal die wij allemaal begrijpen. Slapstickacteur Charlie Chaplin wordt gezien als één van de eerste grote filmsterren. Samen met Buster Keaton wist hij het publiek aan het lachen te krijgen. De overgang naar de geluidsfilm ging niet helemaal vlekkeloos. In de jaren ’20 ontstond bovendien voor het eerst het idee dat film een kunstvorm kon zijn. Het Duits expressionisme en het surrealisme waren hier het levende bewijs van - en dienen nog steeds als inspiratie voor veel filmmakers.

Deel 2 – donderdag 27 februari om 19:30-21:00 - zaal 5

De jaren ’30. De crisis had toegeslagen en overal waren mensen werkloos. Mensen hadden behoefte aan een goedkope ontsnapping uit hun dagelijks leven. Hollywood speelde hier goed op in: Tapdansmusicals brachten vrolijkheid en maffiafilms zorgden voor de nodige spanning. Maar filmmakers kregen in deze periode ook te maken met hevige censuur - waar veel regisseurs overigens alleen maar creatiever door werden. Technicolor kwam eind jaren ’30 ook nog eens met de kleurenfilm. De film noir introduceerde in de jaren ’40 de ‘hard-­boiled’ detective en de femme fatale’. ‘Method acting’ maakte haar intrede in de filmwereld.

Deel 3 - donderdag 6 maart om 19:30-21:00 - zaal 5

Hitchcock wist precies hoe hij het publiek moest bespelen en heeft in feite de blauwdruk gemaakt van de spannende film. In Frankrijk ontstond de Nouvelle Vague-stroming. Bioscopen probeerden kijkers te lokken met 3D films, cinemascope, feel­‐o-­rama en smell-­o-rama. De jaren ’60 staan bekend om de opkomst van de jongerencultuur (denk aan de Beatles), de seksuele revolutie en flower power (‘make love not war’). In de jaren vijftig en zestig zien we bovendien een kruisbestuiving tussen Europa en Hollywood. Denk aan spaghettiwesterns zoals Once Upon a Time in the West. De Italiaanse film La Dolce Vita van Fellini laat bovendien zien hoe waanzinnig de sterrenadoratie in die tijd was.

Deel 4 - donderdag 13 maart om 19:30-21:00 - zaal 5

Jonge regisseurs als Spielberg, Scorsese en Coppola kregen vanaf de jaren ’70 meer vrijheid om wat gewaagder te filmen. De komst van de computer veranderde de filmindustrie. Het geloof in religie en overheid kreeg een deuk. Het geloof werd geparodieerd of bekritiseerd en we zien paranoia thrillers waarin een politieke samenzwering of schandaal centraal staat. De Vietnamoorlog inspireert filmmakers in de VS en in Duitsland zien we ‘das neue kino’ beweging die zich voor het eerst durft te uiten over de WOII. De jaren ’90 en ’00 worden getekend door het Postmodernisme: alles kan en alles mag. De Dogma-beweging zet zich af tegen de gelikte Hollywoodfilms. 

Over Rudi de Boer

Steven Spielberg zei ooit: “I dream for a living.” Rudi de Boer is zelf geen filmmaker geworden maar zijn droom om van zijn hobby zijn beroep te kunnen maken is wel degelijk uitgekomen. Rudi is opgeleid als filmwetenschapper en houdt zowel van blockbusters, obscure Franse arthousefilms en surrealistische cinema: in elke film ziet hij wel iets waarover gefilosofeerd kan worden onder het genot van een kop koffie of biertje. Inmiddels geeft Rudi al twintig jaar filmlezingen en filmcursussen door het hele land.

Regisseur Rudi de Boer
Land Nederland
Taal Nederlands
Ondertiteling Geen
Speelduur 90 min
01
02
03
04

Voor je bezoek

Openingstijden

Van maandag t/m zondag is de kassa van 10.00 tot 22.00 uur open. Ons café is open van 10.00 tot 00.00 uur. Kom dus heerlijk ontbijten, een kop koffie drinken, lunchen of vegetarisch dineren. We kijken ernaar uit!

Kassa

Info over tickets, prijzen en kadobonnen vind je op de bezoekerspagina. Vragen? De kassa is telefonisch (070-3656030) bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10:30 en 12:30 uur. Je kunt ook een mailtje sturen naar tickets@filmhuisdenhaag.nl.

Kom eten

Speciaal voor het Filmhuis hebben onze vrienden van Karsten & Kuiper een selectie van heerlijke gerechten samengesteld waarvan je in gezelschap - of alleen - kunt proeven! Verse, lekkere en verrassende smaken van kwaliteit voor een vriendelijke prijs, gezellig in ons filmcafé.