Mohamed Kordofani
Goodbye Julia - Gnawa Festival
De Noord-Soedanese Mona worstelt met haar schuldgevoel na het verdoezelen van een moord en neemt de weduwe en zoon van het slachtoffer in huis, maar de onrust in het land dwingt haar uiteindelijk haar zonden onder ogen te zien.
Goodbye Julia (Wadaean Julia) is een aangrijpend Soedanees drama, geregisseerd door Mohamed Kordofani, dat zich afspeelt in Khartoem, Soedan, vlak voor de afscheiding van Zuid-Soedan in 2011. De film draait om twee vrouwen uit verschillende etnische en culturele achtergronden: Mona, een Noord-Soedanese zangeres, en Julia, een Zuid-Soedanese vrouw. Na een tragisch incident waarbij Julia’s man om het leven komt door Mona’s toedoen, besluit Mona haar in dienst te nemen als huishoudster om haar schuldgevoel te verbergen. Wat begint als een pragmatische beslissing om schuld te verzachten, mondt uit in een ingewikkelde relatie die de spanningen tussen Noord- en Zuid-Soedan weerspiegelt.
Goodbye Julia (Wadaean Julia) is a gripping Sudanese drama, directed by Mohamed Kordofani, set in Khartoum, Sudan, just before the secession of South Sudan in 2011. The film centers on two women from different ethnic and cultural backgrounds: Mona, a North Sudanese singer, and Julia, a South Sudanese woman. After a tragic incident in which Julia’s husband dies as a result of Mona’s actions, Mona decides to hire her as a housekeeper to conceal her guilt. What begins as a pragmatic decision to ease her conscience develops into a complex relationship that mirrors the tensions between North and South Sudan.
Gnawa Festival
De vertoning van Goodbye Julia tijdens het Gnawa Festival benadrukt de thema’s van culturele uitwisseling, diversiteit en verzoening, die ook centraal staan in de Gnawa-traditie. Net zoals de Gnawa-muziek en cultuur diepgeworteld zijn in de Afrikaanse diaspora en de erfenis van slavernij, toont Goodbye Julia hoe gemeenschappen die door conflict en verdeeldheid zijn geraakt, op zoek gaan naar genezing en verzoening. De film sluit perfect aan bij het bredere doel van het Gnawa Festival: het bevorderen van interculturele dialoog en begrip in Nederland.
Gnawa is een eeuwenoude spirituele en muzikale traditie uit Noordwest-Afrika, met wortels in Marokko, bekend om zijn trance-opwekkende ritmes en spirituele zang, waarbij de guembri en qraqeb (castagnetten) een centrale rol spelen. Sinds 2019 vindt het Gnawa Festival jaarlijks plaats in Den Haag, met een breed scala aan muziek, dans, toneel en workshops, georganiseerd door Stichting Multicultureel Jongerengeluid in samenwerking met diverse culturele instellingen.
Voor meer informatie over Gnawa Festival, klik hier.