Winter Klassiekers

IN JANUARI WEDEROM AANDACHT VOOR VIJF RECENT GERESTAUREERDE FILMS VAN DE HONGAARSE REGISSEUR BÉLA TARR. EN VERDER ZAL DEZE MAAND IN HET TEKEN STAAN VAN DE POOLSE REGISSEUR KRZYSZTOF KIESLOWSKI.

Winter Klassiekers Trailer

Béla Tarr

Vanaf 15 december vertonen wij vijf nieuwe restauraties van de Hongaarse regisseur Béla Tarr: meester van het betoverende lange shot. Hij maakt grootse, aardse films die de mens afpellen tot zijn essentie – een overweldigende ervaring. Tarrs films tonen vaak het ware gezicht van de menselijke beschaving zodra die op de proef wordt gesteld.

Béla Tarr brak internationaal door met Damnation (1988) en breidde zijn roem uit met zijn ruim zeven uur durende magnum opus Sátántangó (1994) – films van een grote schoonheid, cinema zonder weerga.

01
02
03
04
05

Vanaf Januari

KRZYSTOF KIESLOWSKI

Vanaf 12 en 19 januari brengen wij de meest iconische films van de Poolse regisseur Krzystof Kieślowski (1941-1996) - één van de meest invloedrijke filmmakers uit de jaren 80 en 90 - in volledig gerestaureerde versies opnieuw uit. 


Vanaf zijn eerste films uit de jaren zeventig, portretteerden Kieslowski het alledaagse leven in Polen, waarbij hij kanttekeningen plaatste bij de communistische autoriteiten. Om deze reden werd Kieślowski, samen met andere filmregisseurs zoals Andrzej Wajda, Agnieszka Holland en Krzysztof Zanussi, gerekend tot de uitdragers van de Poolse 'cinema van de morele bezorgdheid'. Vanaf 1988 verkreeg Kieślowski ook bekendheid bij een internationaal publiek met zijn, voor televisie gemaakte, Dekaloog waarin hij de tien geboden toepaste op de hedendaagse samenleving.

Kieslowski stierf op 13 maart 1996 aan een hartaanval.

Wij startten op 12 januari met de film BLEU, de eerste titel uit TROIS COULEURS trilogie uit 1993 met Juliette Binoche in de hoofdrol. Vanaf 19 januari worden de twee andere delen uit de trilogie BLANC en ROUGE geprogrammeerd evenals LA DOUBLE VIE DE VERONIQUE en BLIND CHANCE. Deze vijf films werden overladen met prijzen op festivals als Cannes, Venetië, Berlijn en Gdynia en sleepten meerdere nominaties in de wacht bij de Oscars en Golden Globes. Onlangs nog plaatste het gerenommeerde Amerikaanse filmblog IndieWire TROIS COULEURS: BLEU op de 15e plaats in hun ranglijst van de beste films van de jaren '90.

Trois couleurs:

Dubbelportret van Weronika in het Poolse Krakau en haar dubbelganger Véronique in Frankrijk. De beide meisjes worden op dezelfde dag geboren, lijden aan dezelfde hartkwaal, zijn beiden muzikaal.

La double vie de Véronique (re-release)

Witek runs after a train. Three variations follow on how such a seemingly banal incident could influence the rest of Witek's life.

Blind Chance

Voor je bezoek

Openingstijden

Van maandag t/m zondag is de kassa van 10.00 tot 22.00 uur open en ons café van 10.00 tot 00.00 uur. Kom dus heerlijk ontbijten, een kop koffie drinken, lunchen of vegetarisch dineren. We kijken ernaar uit!

Kassa

Info over tickets, prijzen en kadobonnen vind je op de bezoekerspagina. Vragen? De kassa is telefonisch (070-3656030) bereikbaar op dinsdag tot en met vrijdag tussen 11:00 en 12:00 uur. Je kunt ook een mailtje sturen naar kassa@filmhuisdenhaag.nl.

Veilig naar de film

Hoera, we mogen weer naar de film in een gevulde zaal! Bekijk de huidige huisregels en bereid je voor op je bezoek.