Primair Onderwijs • Filmhuis Denhaag Filmhuis Denhaag

Primair Onderwijs

Film opent ogen, ook kleine oogjes.

Filmhuis Den Haag biedt workshops en schoolvoorstellingen aan voor leerlingen in het (speciaal) basisonderwijs van groep 1 t/m groep 8. Waarom zijn bewegende beelden toch zo magisch? Hoe vertel je een verhaal met beelden? En wat zeggen films ons over ‘goed’ en ‘slecht’ en over ‘jezelf’ en de ‘ander’? Begeleid door professionele (film)makers toveren leerlingen zelf met beeld, regisseren ze hun eigen film, of kijken ze - na een inleiding of met een nagesprek - naar de mooiste (internationale) (speel)films. 

De programma’s van Filmhuis Den Haag voor het (speciaal) basisonderwijs vallen onder:

Beeldtoveren - Lessen waarin leerlingen experimenteren met optisch speelgoed en toveren met bewegend beeld (animatie).  

Beeldbouwen - Lessen waarin leerlingen leren hoe ze de mooiste fictie- of animatieverhalen kunnen maken, waarna ze hun producties terug kunnen kijken in de filmzaal.

Beeld & Context - Lessen waarin leerlingen leren kijken, benoemen en reflecteren.

De lessen van Filmhuis Den Haag sluiten aan bij de leerdoelen Kunstzinnige Oriëntatie: 54/55/56. 

Heb je een vraag over onze programma's? Mail dan gerust naar educatie@filmhuisdenhaag.nl.

Wil je een programma boeken? Kijk dan onderaan deze pagina of via de pagina van het programma dat je zou willen boeken.

Aanbod Primair Onderwijs

Workshop Beeldtoveren Groep 1 t/m 4

Leerlingen ontdekken tijdens deze workshop hoe je je ogen voor de gek kunt houden en stilstaande objecten kunt laten bewegen. Magisch toch? In kleine groepjes gaan de leerlingen vervolgens op onderzoek uit en wekken ze hun eigen tekeningen, Playmobil of andere materialen tot leven in hun een eigen stop-motion film.  

Workshop Beeldtoveren Groep 5 t/m 8

Leerlingen ontdekken tijdens deze workshop hoe je je ogen voor de gek kunt houden en stilstaande objecten kunt laten bewegen. Magisch toch? In kleine groepjes gaan de leerlingen vervolgens op onderzoek uit en maken ze hun een eigen stop-motion film, inclusief passende soundtrack.   

Workshop Fantastische Film Groep 5 t/m 8

Leerlingen leren tijdens deze workshop hoe je een verhaal dat je in je hoofd hebt, om kunt zetten in beeld. Op basis van een zelfbedacht verhaal maken de leerlingen een eigen storyboard, kruipen ze in de huid van een filmregisseur, geluidstechnicus, acteur of actrice, en leren ze hoe belangrijk montage is voor het presenteren van een begrijpelijk verhaal. Tot slot kijken de leerlingen hun producties terug op het witte doek.

Workshop Documentaire Groep 7 en 8

Leerlingen leren tijdens deze workshop het verschil tussen een fictiefilm en documentaire. Klopt het dat documentairemakers alleen maar kijken en registreren, maar niet regisseren? Leerlingen ontdekken in deze workshop de typische stijlkenmerken van een documentaire en maken vervolgens in kleine groepjes een eigen film. Voor welke vorm kiezen ze? Gaan ze de straat op voor interviews of observeren ze als “fly on the wall”? 

De Beste Verjaardag Ooit

In de filmzaal ontdekken de leerlingen - aan de hand van verschillende filmfragmenten - hoe animatiefilms je ogen voor de gek houden.

Yuku en de Himalayabloem

In de filmzaal ontdekken de leerlingen - aan de hand van verschillende filmfragmenten - het geheim van de animatiefilm.

Mijn Moeder is een Gorilla

Na afloop van de film gaan we met de leerlingen in gesprek over ‘verborgen verhalen’. Waar gaat ‘Mijn Moeder is een Gorilla’ nu eigenlijk over? Wat wil de maker ons nu eigenlijk vertellen met dit bijzondere verhaal?

Knor

Knor is een stop motion-film gebaseerd op het boek ‘De Wraak van Knor’ van Tosca Menten (Dummie de Mummie). In de filmzaal zoeken we met de leerlingen uit hoe je van een boek tot een film komt.

Robotbroer

In de filmzaal gaan we met de leerlingen in gesprek over sciencefiction, de toekomst en hun toekomstbeeld.

Totem

In de filmzaal gaan we met de leerlingen in gesprek over de keuzes van de filmmaker en de belangrijke thema's uit de film.

Waar is Anne Frank

In de filmzaal gaan we met de leerlingen in gesprek over de intentie van de filmmaker en de belangrijke onderwerpen uit de film.

Film & Inleiding

Leerlingen krijgen een uitgebreide inleiding op de film die ze gaan zien.

Altijd op de hoogte?