Cage Rage: A Nicolas Cage Retrospective • Filmhuis Denhaag Filmhuis Denhaag

Cage Rage: A Nicolas Cage Retrospective

Nobody wants to watch perfection - Nicolas Cage

Als Filmhuis zijn we altijd up to date met de nieuwste premières. Maar Filmhuis Den Haag zou Filmhuis Den Haag niet zijn als we niet af en toe ook terug zouden kijken naar het verleden. Want hoe zijn we gekomen tot cinema zoals we haar vandaag de dag kennen, en welke creatievelingen hebben aan deze ontwikkeling bijgedragen? Dat onderzoeken we graag in onze retrospectieven. Per keer een maand lang films van één regisseur, maker of acteur. Met deze keer: Nicolas Cage. 

Thomas Foster, programmeur, vertelt het volgende: “Nicolas Cage staat bekend om zijn vermogen om zichzelf volledig te geven aan elke rol, of het nu gaat om een meeslepend drama, een actievolle thriller of een komische vertelling. Zijn toewijding aan zijn vak, gecombineerd met zijn charisma, maakt hem een van de meest boeiende acteurs van zijn generatie. Daarnaast zien we dat hij wel eens kiest voor mèta films als 'Adaptation' en 'The Unbearable Weight of Massive Talent', waarin hij niet alleen verbluffende rollen neerzet, maar ook soms de spot drijft met zichzelf. Het plezier dat hij zelf beleeft aan zijn werk spat van het scherm af, en dat is precies wat we willen delen met ons publiek.

Rond de eeuwwisseling zien we een opvallende verschuiving in Nicolas Cage's carrière, waarbij hij steeds vaker lijkt te kiezen voor projecten die hem persoonlijk aanspreken. Het resultaat: een opmerkelijke diversiteit aan rollen waarmee hij zijn publiek blijft verrassen, variërend van blockbusters als ‘National Treasure' tot kleinere producties als ‘Pig’. Onze selectie is, naast beschikbaarheid van de films bij distributeurs, gebaseerd op het tonen van een zo’n volledig mogelijk beeld van Cage’s loopbaan: van zijn vroege doorbraken tot recente hoogtepunten. Met oude titels als ‘Wild at Heart’ en nieuwkomers als ‘Dream Scenario’ krijgt het publiek de kans om de evolutie van Cage als performer van dichtbij mee te maken”, aldus Thomas. 

Dus laat je meevoeren door de grenzeloze energie en charme van Nicolas Cage tijdens deze speciale maand bij Filmhuis Den Haag. Een viering van een acteur die niet bang is om anders te zijn, en die ons herinnert aan het pure plezier van cinema.

Programma van 15 februari t/m 13 maart

Adaptation

Een verliefde scenarioschrijver wordt wanhopig wanneer hij probeert en faalt om 'The Orchid Thief' van Susan Orlean te verfilmen.

Exclusive Première: Dream Scenario

Een ongelukkige huisvader ziet zijn leven op zijn kop wanneer miljoenen vreemden hem plotseling in hun dromen zien. Wanneer zijn nachtelijke verschijningen een nachtmerrieachtige wending nemen, wordt Paul gedwongen om zijn nieuwe sterrendom te navigeren.

Dream Scenario - Hoe Lees ik een Film?

In de reeks Hoe lees ik een film? ga je als lezer naar de film met Lidewijde Paris. Je krijgt een kijkhint vooraf en achteraf praten we met zijn allen na over de literaire aspecten van de film.

Mandy

Het betoverende leven van een stel in een afgelegen bos wordt wreed verstoord door een nachtmerrieachtige hippiecultus en hun demonische motorrijders, waardoor een man in een spiraalvormige, surrealistische wraakactie terechtkomt.

Moonstruck

De New Yorkse Loretta is al op jonge leeftijd weduwe geworden en krijgt nu een huwelijksaanzoek van de stijve en humorloze Johnny. Loretta zegt ja, maar dat is niet van harte...

Peggy Sue Got Married

Een 43-jarige huisvrouw en moeder die op het punt staat te scheiden van haar man, bezoekt een schoolreünie waar zij plotseling flauwvalt. Dan gaat zij terug naar de tijd waar ze nog een schoolmeisje was, en dit geeft haar de kans om bepaalde dingen in het verleden te kunnen veranderen.

Pig

Een jager die alleen in de wildernis van Oregon woont, moet terug naar zijn verleden in Portland op zoek naar zijn geliefde varken nadat ze is ontvoerd.

Raising Arizona

Wanneer een kinderloos stel - een ex-gevangene en een ex-agent - besluit om zichzelf te helpen aan een vijfling van een ander gezin, wordt hun leven ingewikkelder dan ze hadden verwacht.

Sympathy for the Devil

Nicolas Cage gaat helemaal los in deze psychologische thriller waarin een passagier zijn chauffeur in een gevaarlijk kat en muis spel dwingt.

The Rock

De afvallige generaal Francis X. Hummel maakt zich met zijn marinecommando's meester van wat de best beveiligde gevangenis aller tijden was: Alcatraz. Ze gijzelen er 81 toeristen en vragen 100 miljoen dollar losgeld ter compensatie voor de familie van overleden manschappen tijdens geheime operaties.

The Unbearable Weight of Massive Talent

Moviestar Nick Cage kruipt in de huid van zijn iconische personages als hij klem komt te zitten tussen een superfan en een CIA-agent.

Valley Girl

Julie, een meisje uit de vallei, ontmoet Randy, een punker uit de stad. Ze komen uit verschillende werelden en vinden elkaar. Op de een of andere manier moeten ze bij elkaar blijven, ondanks haar hippe, oppervlakkige vrienden.

Wild at Heart

De voorwaardelijk uit de gevangenis vrijgelaten Sailor Ripley vlucht met zijn vriendin Lula Fortune naar Californië. Alles gaat voorspoedig, totdat blijkt dat Lula's moeder een huurmoordenaar heeft ingehuurd om Sailor uit de weg te ruimen.

Voor je bezoek

Openingstijden

Van maandag t/m zondag is de kassa van 10.00 tot 22.00 uur open. Ons café is open van 10.00 tot 00.00 uur. Kom dus heerlijk ontbijten, een kop koffie drinken, lunchen of vegetarisch dineren. We kijken ernaar uit!

Kassa

Info over tickets, prijzen en kadobonnen vind je op de bezoekerspagina. Vragen? De kassa is telefonisch (070-3656030) bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10:30 en 12:30 uur. Je kunt ook een mailtje sturen naar tickets@filmhuisdenhaag.nl.

Kom eten

Speciaal voor het Filmhuis hebben onze vrienden van Karsten & Kuiper een selectie van heerlijke gerechten samengesteld waarvan je in gezelschap - of alleen - kunt proeven! Verse, lekkere en verrassende smaken van kwaliteit voor een vriendelijke prijs, gezellig in ons filmcafé.