IN FOCUS: Romani stories by Romani (female) directors

Eastern Neighbours Film Festival presenteert de beste recente films uit Oost- en Zuidoost Europa. Als opwarmer voor hun festival in april een speciaal programma op 19 maart, waarin zij ernaar streven om de representatie van de Roma in Oost-Europese cinema te (de)construeren.

In 1971 werd de Roma-natie voor het eerst officieel erkend met het eerste Wereld Roma-congres. Roma-mensen kregen een vlag en Opre Roma! (Omhoog, Roma!) werd een officieel motto. Het bekende lied Gelem, Gelem (ik ging, ik ging) van Zarko Jovanovic, een Roma-muzikant uit Servië, werd het officiële volkslied.
Maar 50 jaar later wordt de grootste minderheidsgroep van Europa, die meer dan 12 miljoen mensen telt, nog steeds geconfronteerd met onrecht, extreme armoede en segregatie. Het ENFF bundelt haar krachten met het Romedia Foundation (Budapest) door Roma-cinema te mobiliseren om het stigmatiserende beeld van Roma in het publieke en culturele discours te deconstrueren. Wij hopen op die manier nieuwe verhalen en vormen van visuele representatie te promoten.

Als onderdeel van het programma vertonen we acht films en documentaires die geregisseerd, geschreven en/of geproduceerd zijn door Roma-filmmakers. De werken belichten thema’s als vrijheid, politieke en persoonlijke identiteit, angsten, dromen en ook de hoop voor een natie die al eeuwenlang onwelkom is in de meeste landen.

Film Debat
Tijdens het programma zal een debat plaatsvinden met Romani film maksters Vera Lackova (SK), Katalin Barsony (HU), Alina Serban (RO), gemodereert door directrice van het Movies that Matter film festival Margje de Koning.

Masterclass met Katalin Barsony, Budapest
Katalin Barsony is filmregisseur, producent en uitvoerend directeur van het Romedia Foundation, zal een masterclass geven: Alter-Image: Romani Representation in the XXI Century.

Filmprogramma's

ENFF thanks all its sponsors and partners!

BAXT Films, ROME, Kecksemétfilm, Carmen Sylva Foundation and Movies that Matter.
01
02
03
04
05
06
07
08
09