Uit Kasten en Kluizen - Ronald & Emmy Rosbeek Filmhuis Denhaag

Meerdere regisseurs

Uit Kasten en Kluizen - Ronald & Emmy Rosbeek

De magie is nog niet verdwenen! Vergeet 4K, vergeet streamen… Sommige filmliefhebbers zweren nog altijd bij het trotse geratel van de klassieke filmprojector en vintage 35mm-film. Maak kennis met de liefhebbers van échte film: het selecte groepje verzamelaars van het laatste celluloid.

“Er stroomt projectorolie door mijn aderen,” vertelde Ronald Rosbeek toen hij zich in 2017 liet interviewen over zijn filmverzameling. Achter de gevel van een rijtjeshuis in Rijswijk, op de eerste verdieping, lag een immense schat verborgen: meer dan tweehonderd speelfilms op 35mm.

Ronald en zijn vrouw Emmy mochten hun vrienden graag met een film verwennen in hun mooie eigen bioscoopje thuis. Ronald was een gepassioneerd verzamelaar, maar hij was nog veel meer. Hij groeide op in het Haagse Laakkwartier en ging al heel jong aan de slag als operateur in beroemde bioscopen als Du Midi en het Roxy Theater. Later, als technicus en onderhoudsmonteur, legde hij meer dan honderd bioscoopzalen aan in het hele land. Zelfs filmarchieven en -musea in Hollywood, Zweden en Noorwegen vroegen om zijn expertise. Ook in de projectiecabine van Filmhuis Den Haag waren Ronald en zijn gereedschapskist regelmatig te vinden.

Ronald overleed in 2021. Zijn vrouw Emmy zet de collectie voort en komt op 21 februari naar het Filmhuis Den Haag voor een warm eerbetoon aan het jongensachtige enthousiasme en de schitterende filmcollectie van een van Nederlands meest legendarische bioscooptechnici.

Uit Kasten en Kluizen

Filmhuis Den Haag en Barend de Voogd stellen in drie avonden zes verzamelaars aan je voor. In een openbaar interview met veel spannende en humoristische verhalen. Wie zijn die verzamelaars? Wat drijft ze? Welke films hebben ze? En hoe kómen ze eigenlijk aan die films? We laten ook films zien. Op de 35mm-projector van Filmhuis Den Haag natuurlijk, want échte filmliefde wordt alleen maar mooier met een krasje.

Voor de andere edities van Uit Kasten & Kluizen, klik hier.

Regisseur Meerdere regisseurs
Land Nederland
Taal Nederlands
Ondertiteling
Speelduur 90 min

Voor je bezoek

Openingstijden

Van maandag t/m zondag is de kassa van 10.00 tot 22.00 uur open. Ons café is open van 10.00 tot 00.00 uur. Kom dus heerlijk ontbijten, een kop koffie drinken, lunchen of vegetarisch dineren. We kijken ernaar uit!

Kassa

Info over tickets, prijzen en kadobonnen vind je op de bezoekerspagina. Vragen? De kassa is telefonisch (070-3656030) bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10:30 en 12:30 uur. Je kunt ook een mailtje sturen naar tickets@filmhuisdenhaag.nl.

Kom eten

Speciaal voor het Filmhuis hebben onze vrienden van Karsten & Kuiper een selectie van heerlijke gerechten samengesteld waarvan je in gezelschap - of alleen - kunt proeven! Verse, lekkere en verrassende smaken van kwaliteit voor een vriendelijke prijs, gezellig in ons filmcafé.