Uit Kasten en Kluizen - Adriaan Bijl & Kevin Brouwer Filmhuis Denhaag

Meerdere regisseurs

Uit Kasten en Kluizen - Adriaan Bijl & Kevin Brouwer

De magie is nog niet verdwenen! Vergeet 4K, vergeet streamen… Sommige filmliefhebbers zweren nog altijd bij het trotse geratel van de klassieke filmprojector en vintage 35mm-film. Maak kennis met de liefhebbers van échte film: het selecte groepje verzamelaars van het laatste celluloid.

“Ik houd niet van sleutelgat-cinema!” We sluiten onze programmareeks over de verborgen schatten van vintage 35mm-film af met de Haagse verzamelaar Adriaan Bijl (61) en Kevin Brouwer (35) uit Leeuwarden. Adriaan komt vertellen over zijn passie voor Panavision. Kevin vertelt over de liefde voor zijn Ernemann VIII-projector.

De eerste film die Adriaan in zijn leven zag was The Great Race. Als kleine jongen was hij niet alleen onder de indruk van hoofdrolspeelster Nathalie Wood, maar ook van het brede filmformaat: een aspect ratio van 2.35:1. Adriaan, die behalve verzamelaar ook filmwetenschapper en operateur voor enkele Nederlandse filmdistributeurs is, raakte meteen verslingerd aan het ‘wonder van widescreen’. Hij liep in 1991 zelfs stage bij Panavision in Amerika!

Kevins eerste film was Kruimeltje. Hij zag de film in 1999 in filmtheater Skopein in Winterswijk en herkende zich in het straatschoffie. Tegenwoordig draait hij thuis zelf prachtige films als What’s eating Gilbert Grape, La vita è bella en The Hours voor zijn vrienden. Kevin behoort duidelijk tot de nieuwe generatie verzamelaars. Dat roept de vraag op: is er nog een toekomst voor het verzamelen van 35mm-film? Hoe en waar begin je?

Een avond vol verzamelaarslatijn, bijzondere korte films en fragmenten. Stop met streamen! Kevin en Adriaan komen naar Den Haag voor een (voorlopig) laatste liefdesverklaring aan de analoge film en het grote filmdoek.

Uit Kasten en Kluizen

Filmhuis Den Haag en Barend de Voogd stellen in drie avonden zes verzamelaars aan je voor. In een openbaar interview met veel spannende en humoristische verhalen. Wie zijn die verzamelaars? Wat drijft ze? Welke films hebben ze? En hoe kómen ze eigenlijk aan die films? We laten ook films zien. Op de 35mm-projector van Filmhuis Den Haag natuurlijk, want échte filmliefde wordt alleen maar mooier met een krasje.

Voor de andere edities van Uit Kasten & Kluizen, klik hier.

Regisseur Meerdere regisseurs
Land Nederland
Taal Nederlands
Ondertiteling
Speelduur 90 min

Voor je bezoek

Openingstijden

Van maandag t/m zondag is de kassa van 10.00 tot 22.00 uur open. Ons café is open van 10.00 tot 00.00 uur. Kom dus heerlijk ontbijten, een kop koffie drinken, lunchen of vegetarisch dineren. We kijken ernaar uit!

Kassa

Info over tickets, prijzen en kadobonnen vind je op de bezoekerspagina. Vragen? De kassa is telefonisch (070-3656030) bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10:30 en 12:30 uur. Je kunt ook een mailtje sturen naar tickets@filmhuisdenhaag.nl.

Kom eten

Speciaal voor het Filmhuis hebben onze vrienden van Karsten & Kuiper een selectie van heerlijke gerechten samengesteld waarvan je in gezelschap - of alleen - kunt proeven! Verse, lekkere en verrassende smaken van kwaliteit voor een vriendelijke prijs, gezellig in ons filmcafé.