Roy Rowland

The 50000 Fingers of Dr. T (1953)

Een jonge jongen droomt dat hij zich in een denkbeeldige wereld bevindt waar hij, bijgestaan door de loodgieter van zijn familie, andere pianospelende kinderen zoals hijzelf moet redden uit de kerkers van zijn dictatoriale pianoleraar die ook zijn moeder beheerst.

Ondergewaardeerde fantasiefilm. Jongetje Rettig droomt van zijn pianoleraar Conried, dat deze 500 jongens gevangen houdt in een kasteel vol instrumenten. De liedjes hebben af en toe een vertragende werking op het verhaal, maar componist Frederick Hollander kreeg er in ieder geval een Oscar-nominatie voor. Naar het boek van Dr. Seuss.

Over de componist

Friedrich Hollander (1896-1976)

Friedrich Hollander studeerde muziek aan het Stern'sches Konservatorium in Berlijn. Tegen het einde van de Eerste Wereldoorlog begon hij muziek te componeren bij de toneelstukken van Max Reinhardt. In 1930 werd hij bekend als filmcomponist met zijn muziek bij de film Der blaue Engel van Josef von Sternberg. Toen de nazi's in Duitsland aan de macht kwamen, emigreerde hij naar de Verenigde Staten. Daar componeerde hij muziek bij meer dan honderd film, waaronder Destry Rides Again (1939), Million Dollar Baby (1941), Berlin Express (1948), Born Yesterday (1950) en The 5.000 Fingers of Dr. T(1953). Hij werd in totaal vier keer genomineerd voor de Oscar voor beste muziek. In 1956 keerde hij terug naar Duitsland. De 17 verschillende nummers die Hollander voor Dr. T. componeerde, omvatten lyrische ballads, mock-opera-recitatieven, Gershwinesque swing en up-tempo Broadway; hij schreef ook twee uitgebreide ballet sequenties voor de film. 

Regisseur Roy Rowland
Land Verenigde Staten
Taal Engels
Ondertiteling geen
Speelduur 88 min

Voor je bezoek

Openingstijden

Van maandag t/m zondag is de kassa van 10.00 tot 22.00 uur open en ons café van 10.00 tot 00.00 uur. Kom dus heerlijk ontbijten, een kop koffie drinken, lunchen of vegetarisch dineren. We kijken ernaar uit!

Kassa

Info over tickets, prijzen en kadobonnen vind je op de bezoekerspagina. Vragen? De kassa is telefonisch (070-3656030) bereikbaar op dinsdag tot en met vrijdag tussen 11:00 en 12:00 uur. Je kunt ook een mailtje sturen naar kassa@filmhuisdenhaag.nl.

Veilig naar de film

Hoera, we mogen weer naar de film in een gevulde zaal! Bekijk de huidige huisregels en bereid je voor op je bezoek.