Will Oldenbroek

Soldaat in Suriname

Klokslag 12.00 uur op 25 november 1975, precies 47 jaar geleden, werd Suriname onafhankelijk van het Koninkrijk der Nederlanden. In het kader hiervan vertonen wij Soldaat in Suriname: een van de vele parels uit de collectie van Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH), gehuisvest op de Frederikkazerne in Den Haag.

In 1974 trokken drie mannen van de Legerfilm- en Fotodienst (LFFD) naar Suriname om daar een wervingsfilm te maken voor toekomstige dienstplichtige soldaten van de Troepenmacht in Suriname (TRIS). Het eindresultaat werd een film die alle uithoeken van Suriname laat zien. Zo reist de kijker mee met de soldaten tijdens hun zogenaamde jungletraining, tijdens het varen in een korjaal over de Tapanahony-rivier, maar ook tijdens een avondje stappen in Paramaribo. De sfeervolle muziek, de rustige commentaarstem en de prachtige beelden nemen je mee naar een andere tijd en plaats. De film werd in Den Haag afgemonteerd bij de toenmalige LFFD (eveneens op de Frederikkazerne). De Surinaamse onafhankelijkheid op 25 november 1975 zorgde ervoor dat de film “Soldaat in Suriname” nooit gebruikt werd als wervingsfilm.

De vertoning van deze film is mede te danken aan het “Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) en het Mediacentrum Defensie (MCD)”. Het beheert o.a. de grootste collectie militaire films van Nederland.

Voorafgaand aan de film: inleiding van Ted Wetselaar

Geboren en getogen in Den Haag, studeerde Ted Wetselaar in 1964 af aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda als Infanterie-officier. In 1968 werd hij voor een jaar vrijwillig uitgezonden naar Suriname, dat toen nog deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden, als pelotonscommandant bij de Troepenmacht in Suriname (TRIS), een onderdeel van de Koninklijke Landmacht (KL).

Bij de TRIS dienden sedert 1949 ongeveer 20.000 Nederlandse militairen, wo een groot deel dienstplichtigen die daar voor 1 jaar op vrijwillige basis werden geplaatst. Toen in de zeventiger jaren de animo voor uitzending bij deze groep achterliep bij de personeelsbehoefte besloot de KL om een voorlichtingsfilm te laten maken. Daartoe werd in 1974 een militair filmteam naar Suriname gezonden met als opdracht : maak een voorlichtingsfilm die alle aspecten belicht van de situatie daar tbv de potentiële vrijwilligers.

In de loop van 1974 raakte de planning van de onafhankelijkheid van Suriname onverwacht in een stroomversnelling. In het kader van deze verandering zou de TRIS in versneld tempo Surinaamse vrijwilligers opnemen. De behoefte aan Nederlanders nam daardoor drastisch af en de film werd in Nederland nooit vertoond.

Toen Ted Wetselaar na enige tijd vernam van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) dat de kwaliteit van de film was verbeterd door een digitale update, besloot hij om te trachten om dit brokje interessante geschiedenis mmv het NIMH en het Mediacentrum Defensie in bioscopen te laten vertonen.
De komende Nederlandse premiere is daarvan het resultaat.

Regisseur Will Oldenbroek
Land Nederland
Taal Nederlands
Ondertiteling Geen
Speelduur 43 min
01
02
03
04
05
06
07