Anastasiia Suprun-Zhyvodrova

Raising Waves

De Haags/Oekraïense componist Maxim Shalygin staat bekend als een klanktovenaar. Concerten en cd’s met zijn werk zijn door de pers al meerdere keren bestempeld tot culturele hoogtepunten van het jaar.

De Haags/Oekraïense componist Maxim Shalygin staat bekend als een klanktovenaar. Concerten en cd’s met zijn werk zijn door de pers al meerdere keren bestempeld tot culturele hoogtepunten van het jaar. ​Voor het eerst staat in zijn thuisstad zijn werk centraal in een festival van Classical NOW!, met twee concerten met solostukken, liederen en kamermuziek in de Paleiskerk op 25 en 26 februari.

https://www.classicalnow.nl/Agenda.html

In samenwerking met Classical NOW! gaat het filmportret ‘Raising Waves’ in première. De Oekraïense filmmaker Anastasii Suprun-Zhyvodrova volgde Maxim Shalygin met haar team naar Dniprodzerzhynsk, waar hij opgroeide in een reusachtige flat. Om het deprimerende uitzicht te overwinnen creëerde hij voor zichzelf een eigen wereld die hij als componist wilde vertalen naar muziek. Hij ging compositie studeren in Kyiv en raakte gegrepen door de muziek van Louis Andriessen. Dat spoorde hem aan tot een vervolgstudie in Den Haag. Hij is er blijven wonen en uitgegroeid tot een van de markantste componisten in ons land. De filmploeg volgde hem in Den Haag, bij festival Dag in de Branding, waar de camera’s meedraaiden bij de première van Severade voor 9 celli. Ook bezochten zij met hem het Kunstmuseum, waar hij vaak inspiratie opdoet, en natuurlijk zijn huis, waar hij componeert. Een kleurrijk portret. Zijn opvattingen over muziek en componeren bespreekt hij volop met de musicoloog Stanislav Nevmerzytskyi. 

Interview

Voorafgaand aan de film is er een kort interview en introductie met componist Maxim Shalygin.

Regisseur Anastasiia Suprun-Zhyvodrova
Land Oekraïne
Taal Oekraïens, Russisch, Engels
Ondertiteling Engels
Speelduur 99 min
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12