Moving Filmhuis Denhaag

Shinji Sômai

Moving

Achtstegroeper Renko, ziet haar ouders scheiden, maar zoekt haar eigen, onverstoorbare weg in Shinji Sômai’s 4K-gerestaureerde coming-of-age-klassieker.

Japanse klassieker over hoe achtstegroeper Renko de scheiding van haar ouders verwerkt en haar eigen plan trekt. De veelgeprezen film uit 1993 wordt bewonderd door regisseurs als Hirokazu Kore-eda en is nu voor het eerst in Nederland te zien (4K-restauratie). Moving is een aangrijpend familiedrama en een onconventionele coming-of-age-vertelling die op het filmfestival van Venetië werd uitgeroepen tot Beste Restauratie.

Toelichting van hoofdprogrammeur, Leendert de Jong

Dit aangrijpende coming of age-drama over het verdriet dat een scheiding bij een kind kan veroorzaken, is een vroeg meesterwerk van wijlen Shinji Somai (Sailor Suit, Machine Gun), wiens carrière bijna voorbij was voordat deze begon. ‘Moving’ is niet vrij van sentiment en melodrama, maar onderstreept vooral het menselijke drama, ondersteund door een uitstekende cast, met de kleine Renko voorop. Hoewel dit een van de bijzondere werken van Somei is, toont hij hier al zijn virtuositeit met een aantal prachtig gefilmde scènes en naar het einde toe wordt de film surrealistischer. 

‘Moving’ is weer een geweldig voorbeeld van de Japanse cinema, een van die zeldzame films die verfijning, kunstzinnigheid en betekenis combineren.

Regisseur Shinji Sômai
Cast Kiichi Nakai, Junko Sakurada, Tomoko Tabata
Land Japan
Taal Japans
Ondertiteling Nederlands
Speelduur 125 min
Kijkwijzer
01
02
03
04
05