Bie Muusze
Kruisbestuiving
Vanaf 1 september, bij de start van de Tong Tong Fair, vertonen wij drie Nederlandse documentaires: Kruisbestuiving van kunstexpert Frans Leidelmeijer en filmmaker Bie Muusze, Lief Indië van regisseur Joost Schrickx en Indonesië, omzien naar de kolonie van Mart van den Busken en Bob van Gijzel

In twee documentaires wordt de wederzijdse beïnvloeding van Nederlandse en Indonesische cultuur toegelicht. In deze eerste documentaire vertelt Frans Leidelmeijer over de invloed van de Indonesische cultuur op de toegepaste kunst en architectuur in Nederland in de periode 1890-1940.
Van 1890-1915 speelt de batik vooral een prominente rol. Nederlandse ontwerpers nemen de Javaanse batiktechniek over en gebruikten daarbij eigentijdse westerse motieven en pasten die toe op voorwerpen voor het interieur met gebruikmaking van materialen als katoen, zijde, fluweel, leer, perkament en in de jaren twintig, zelfs op celluloid.
Na 1910 zullen vooral architecten en ontwerpers van de Amsterdamse School zich in hun werken laten inspireren door de Hindu-Javaanse, Hindu-Balinese en boeddhistisch-javaanse architectuur, maar ook door de traditionele Minangkabau en Batak architectuur.
De crowdfunding voor deel twee van de film Kruisbestuiving in Indonesië is per 1-6-2022 gestart. De opnamen voor de tweede film starten in september 2022 en worden gemaakt in Indonesie.
Na afloop van de voorstelling op donderdag 8 september een Q&A met Frans Leidelmeijer.

Programma in het kader van de Tong Tong Fair
Vanaf 1 september, bij de start van de Tong Tong Fair, vertonen wij drie Nederlandse documentaires: Kruisbestuiving van kunstexpert Frans Leidelmeijer en filmmaker Bie Muusze, Lief Indië van regisseur Joost Schrickx en Indonesië, omzien naar de kolonie van Mart van den Busken en Bob van Gijzel.