Mart van den Busken

Indonesië, omzien naar de kolonie

Vanaf 1 september, bij de start van de Tong Tong Fair, vertonen wij drie Nederlandse documentaires: Kruisbestuiving van kunstexpert Frans Leidelmeijer en filmmaker Bie Muusze, Lief Indië van regisseur Joost Schrickx en Indonesië, omzien naar de kolonie van Mart van den Busken en Bob van Gijzel

Indonesië, omzien naar de kolonie is een film die je meevoert langs de grote punten van onze koloniale geschiedenis. 
Ruim 70 jaar na dato is alles helder te overzien.
Die archipel daar - en die geschiedenis.
Hoe Nederland daar kwam, het volk ging gebruiken en daarvan rijk is geworden.
Hoe ging dat, met welke denkbeelden? En hoe raar liep dat af?

In dit essay, met prachtig beeld en geluid, probeert van den Busken die hele geschiedenis te overzien, goed te begrijpen. In Nederland bleven zo'n 2 miljoen mensen met de gevolgen, de Indo-Europeanen, de Molukkers, miskend en misleid door de overheid. Er zijn miljoenen verhalen en vele visies op 'Indië', maar achteraf... wat zijn de kernzaken? De drijfveren, zoals 'handel' -  de denkwijze over rassen - de politiek, die besliste, ook in dat dramatische einde.

Het slot gaat over het land van nu, Indonesië. De Islam, de dreigende natuur. Er komt iets op ze af, daar, als het klimaat verandert.

Voor die natuur, en voor die hele geschiedenis blijft de enige conclusie: accepteer de feiten, die duidelijk genoeg zijn. Nederland, accepteer toch je eigen geschiedenis - en de gevolgen.

"Realiteitszin, wat zou dat mooi zijn."

Regisseur Mart van den Busken
Land Nederland
Taal Nederlands
Ondertiteling
Speelduur 70 min
01

Student Nights

Voor je bezoek

Openingstijden

Van maandag t/m zondag is de kassa van 10.00 tot 22.00 uur open. Ons café is open van 10.00 tot 00.00 uur. Kom dus heerlijk ontbijten, een kop koffie drinken, lunchen of vegetarisch dineren. We kijken ernaar uit!

Kassa

Info over tickets, prijzen en kadobonnen vind je op de bezoekerspagina. Vragen? De kassa is telefonisch (070-3656030) bereikbaar op dinsdag tot en met vrijdag tussen 11:00 en 12:00 uur. Je kunt ook een mailtje sturen naar kassa@filmhuisdenhaag.nl.

Kom eten

Speciaal voor het Filmhuis hebben onze vrienden van Karsten & Kuiper een selectie van heerlijke gerechten samengesteld waarvan je in gezelschap - of alleen - kunt proeven! Verse, lekkere en verrassende smaken van kwaliteit voor een vriendelijke prijs, gezellig in ons filmcafé.