Cindy Kerseborn

Edgar Cairo: ik ga dood om jullie hoofd

De koloniale geschiedenis van Nederland in Suriname in het werk van schrijver en dichter Edgar Cairo.

Pijn en schaamte over de koloniale geschiedenis van Nederland in Suriname: dat overheerst in het leven en werk van schrijver en dichter Edgar Cairo.

Cairo overleed in 2000. Met tomeloze energie en kracht heeft hij geprobeerd de tegenstellingen te overwinnen, die tussen Surinamers onderling en tussen Surinamers én gevestigde Nederlanders heersen. Terugkerende thema’s in het werk van de schrijver, dichter, performer en schilder zijn huidskleur en sekse, maar bovenal de onverwerkte koloniale erfenis.

Regisseur Cindy Kerseborn
Land Nederland
Taal Nederlands, Sranantongo
Ondertiteling Nederlands
Speelduur 73 min

Keti Koti in Filmhuis Den Haag

Deze vertoning van Edgar Cairo: ik ga dood om jullie hoofd is onderdeel van ons Keti Koti programma. Tijdens Keti Koti wordt jaarlijks op 1 juli de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen herdacht en gevierd. De naam stamt uit het Sranantongo en betekent 'verbroken ketenen' verwijzend naar de boeien waarmee de tot slaafgemaakten vastgezet werden. Op 1 juli vertonen we in het Filmhuis naast deze film ook de documentaire Anton de Kom, wij slaven van Suriname, over een onbekend deel van de geschiedenis van Suriname aan de hand van het levensverhaal van voorvechter van vakbonds- en mensenrechten Anton de Kom.

Het Nationale Theater

Ook Het Nationale Theater heeft een uitgebreid Keti Koti programma samengesteld. Zo kun je op 30 juni & 1 juli een theatrale stadswandeling door Den Haag lopen, langs verschillende locaties die ons tot op heden aan het slavernijverleden herinneren. Daarnaast is de voorstelling Het waarom beantwoord te bezoeken, waarin Mathieu Wijdeven op zoek gaat naar zijn voorvader.

Voor je bezoek

Openingstijden

Op maandag zijn we voorlopig nog gesloten. Dinsdag zijn we open van 13.00 - 22.00, woensdag t/m zaterdag van 13.00 - 23.30 en op zondag van 13.00 - 20.00

Kassa

We zijn telefonisch weer een aantal dagen per week bereikbaar! Je vindt het belschema en info over tickets, prijzen en kadobonnen op de bezoekerspagina. Je kunt ook een mailtje sturen met je vraag naar kassa@filmhuisdenhaag.nl.

Veilig naar de film

Hoera, we mogen weer naar de film in een gevulde zaal! Bekijk de huidige huisregels en bereid je voor op je bezoek.