Nafiss Nia
Die Middag - Film & Gesprek

Het is inmiddels traditie dat wij, vlak voor de start van het MTM festival, onze reeks Film & Gesprek i.s.m met Movies that Matter organiseren. Op 23 maart vertonen wij de film Die middag van regisseur Nafiss Nia. Na afloop een gesprek met Nafiss Nia, zelf vluchteling uit Iran en Firas Alkhoury, een uit Irak gevluchte arts. Moderator is Bahram Sadeghi, coördinator verdieping van MTM.
Die Middag - Roya, gevlucht vanuit Iran naar Nederland, staat op het punt te worden teruggestuurd. Wanhopig bezoekt ze een vrouw die vluchtelingen zou helpen. Maar haar deur is gesloten. Erachter een man, met zijn eigen wanhoop. Poëtische meditatie over het leven als vluchteling in Nederland, en over hoop die je meedraagt op je vlucht.
Roya is een afgewezen asielzoeker uit Iran. Om te voorkomen dat ze wordt teruggestuurd naar een levensbedreigende toekomst in haar moederland, wendt ze zich tot Nassim. Roya heeft gehoord dat Nassim vluchtelingen helpt. Maar op Nassims adres is de deur gesloten. Erachter staat een man, ook een Iraniër, die zegt Nassims broer te zijn. De deur blijft dicht. Maar een gesprek begint…
‘Ik zit opgesloten,’ zegt de man. Langzaam begint Roya te begrijpen wat hij bedoelt, net zoals hij meer gaat begrijpen van haar. Wat begint als een conversatie over de schoonheid en moeilijkheden van de Nederlandse taal, wordt een poëtisch verbaal spel van aantrekken en afstoten. Ze praten over dromen, over vrijheid, en over herinneringen te pijnlijk om te verwerken. Kunnen ze elkaars laatste hoop zijn?

.jpg/b1c9063224612d9b17df682b0dbcccf5.jpg)
Na afloop een gesprek met Nafiss Nia en Firas al Khoury.
Nafiss Nia is een Iraans-Nederlandse (scenario)schrijver, regisseur en dichter. Nafiss studeerde film in Iran en scenarioschrijven aan de Filmacademie in Amsterdam. Ze heeft verschillende films en documentaires geregisseerd en als producent en scenarioschrijver bijgedragen aan andere films. Er zijn verschillende bundels van haar poëzie verschenen.
Firas al Khoury betekent letterlijk in het Arabisch vertaald “de toekomst voorspelende pastoor”. Ik kom oorspronkelijk uit Irak, ben 37 jaar oud en inmiddels alweer 11 jaar in Nederland. Als jonge en gevluchte arts uit Irak ben ik in 2012 in Nederland terecht gekomen. Ik ben nu werkzaam als Spoedeisende hulp arts in Zuyderland MC. Ik geloof sterk dat vluchtelingen onze samenleving kunnen verrijken. Het zijn mensen met lef, lef om alles achter te laten en opnieuw te beginnen. Zij hebben genoeg meegemaakt maar hebben zichzelf meegenomen. Het is aan ons om ze een verwelkomende hand te bieden, zodat ook zij hun dromen kunnen waarmaken.