Otto Preminger

Bonjour Tristesse (1958)

De verwende Cecile (17) brengt haar zomer door aan de Franse Revièra met haar rijke weduwnaar, playboy vader en Elsa. Anne, de vriendin van haar overleden moeder, komt op bezoek en brengt veranderingen voor iedereen.

Amerikaanse klassieker over bandeloze zeventienjarige Cécile (Seberg) en haar pogingen haar liefhebbende vader (Niven) voor zich terug te winnen nadat hij hun frivole leventje aan de Franse Rivièra heeft doorkruist door zich te verloven met een bazig moederfiguur. 'Cinema is de kunst van het creëren van mooie dingen door mooie vrouwen,' zei François Truffaut ooit. Bonjour tristesse gold daarom als kunststuk want regisseur Premingers studie over lichtzinnigheid versus ernst was bovenal een cinematografische hulde aan de gratie van Jean Seberg, vereeuwigd door de verliefde camera in modern CinemaScope.

Over de componist

Georges Auric (1899-1983)

Georges Auric studeerde eerst piano aan het conservatorium van Montpellier. Tijdens zijn studie aan het Parijse conservatorium kwam hij in contact met Erik Satie, Igor Stravinski en met de leden van Les Six, waar hij spoedig deel zou van maken.

Auric schreef verschillende balletten voor Sergej Diaghilevs Ballets Russes (Les Fâches (1924), Pastorale (1925) en Les Matelots (1925), maar werkte ook voor andere balletgezelschappen.

Vanaf de jaren dertig ging Auric filmmuziek schrijven, vooral voor Jean Cocteau (6 scores waaronder La Belle et la Bête en Orphée), Marc Allégret, en Jean Delannoy. Op het einde van de jaren veertig begon hij te werken voor de Britse Ealing Studios (o.a. Passport to Pimlico en The Lavender Hill Mob. In de jaren vijftig werkte hij meerdere keren samen met John Huston (Moulin Rouge), Henri-Georges Clouzot (Le Salaire de la Peur), Jules Dassin (Du rififi chez les hommes) en Anatole Litvak (The Journey). In 1958 werd hij gevraagd de muziek te schrijven voor Bonjour Tristesse. Het resultaat is een melodisch verfijnde score met veel elegantie in zijn orkestratie. Het hoofdthema, dat in verschillende arrangementen het grootste deel van de partituur beslaat, wordt prachtig geïntroduceerd bij de begintitels: strijkers die, na de dissonante opening van koper en percussie, de partituur overnemen. Let ook op het door Juliette Gréco in het Engels gezongen lied Bonjour Tristesse.

Regisseur Otto Preminger
Land Verenigde Staten
Taal Engels
Ondertiteling
Speelduur 94 min
Kijkwijzer
Alle leeftijden

Voor je bezoek

Openingstijden

Van maandag t/m zondag is de kassa van 10.00 tot 22.00 uur open en ons café van 10.00 tot 00.00 uur. Kom dus heerlijk ontbijten, een kop koffie drinken, lunchen of vegetarisch dineren. We kijken ernaar uit!

Kassa

Info over tickets, prijzen en kadobonnen vind je op de bezoekerspagina. Vragen? De kassa is telefonisch (070-3656030) bereikbaar op dinsdag tot en met vrijdag tussen 11:00 en 12:00 uur. Je kunt ook een mailtje sturen naar kassa@filmhuisdenhaag.nl.

Veilig naar de film

Hoera, we mogen weer naar de film in een gevulde zaal! Bekijk de huidige huisregels en bereid je voor op je bezoek.