Anneloek Sollart
Blijven Gaan
In een Rotterdamse sportschool trainen 70-plussers van alle nationaliteiten samen om fit te blijven. Dat is hard werken, maar over één ding zijn ze het eens: opgeven is geen optie.

In deze documentaire van regisseur Anneloek Sollart trainen vijf senioren van hoge leeftijd – de oudste is 91 jaar – met elkaar in een Rotterdamse sportschool om fit te blijven. Maar het lichaam hapert en hun leefwereld wordt steeds kleiner. Eenzaamheid ligt op de loer. Door samen te sporten hebben ze steun aan elkaar, vallen herkomst en sociale status weg en zijn de senioren vol humor en levenslust. Zo is Blijven gaan een emotioneel geladen film over doorzetten. En over hoop.
Leen (91) sport al zijn hele leven. In de film zien we hoe moeilijk hij het vindt dat zijn lichaam steeds minder kan. Zahra (70) is gevlucht uit Iran. Overdag helpt ze terminale mensen met bewegen, zelfs als ze in bed moeten liggen. Ze komt in de sportschool om het zware werk even te vergeten en fit te blijven. Ria (74) is helemaal geen sportief type, maar in de sportschool ziet ze haar vriendinnen en is ze even uit haar ‘stille huisje’. Harry (76) probeert via het trainen een vrouw te vinden. Hij wil aantrekkelijk blijven en er nog toe doen. Jan (85) houdt er een Spartaans sportschema op na. De sportschool verbroedert en bezorgt de ouderen ongekend plezier.
Ondanks het fanatieke sporten is het verval niet tegen te houden. In Blijven Gaan ziet de kijker het confronterende gevecht tegen het strammer wordende lichaam, in het besef dat je die strijd op den duur altijd verliest. De senioren zien we ook alleen thuis. Dan moeten ze het stellen zonder de hulp van de club. De een slaagt daar beter in dan de ander. En anders is er altijd nog die typisch Rotterdamse zelfspot. Anneloek Sollart observeert met een sterk visuele stijl, maar altijd met compassie en respect.