Beyond the Visible - Hilma af Klint Filmhuis Denhaag

Halina Dyrschka

Beyond the Visible - Hilma af Klint

De eerste abstracte kunstenaar was een vrouw, verkeerd beoordeeld en verborgen. Hilma af Klint zet de kunstwereld op zijn kop met haar verbluffende oeuvre.

Hoe kon het gebeuren dat een kunstenaar die aan het begin van de 20e eeuw de abstracte schilderkunst ontdekte, grotendeels onopgemerkt bleef? Het eerste abstracte schilderij van Hilma af Klint dateert uit 1906, vier jaar vóór dat van Vassily Kandinsky. Waarom werd ze genegeerd?

Dit is de eerste film over haar leven en werk. Het onderzoekt de rol van vrouwen in de kunstgeschiedenis en vraagt ​​zich af waarom Hilma af Klint op schandalige wijze de status van pionier van de moderne kunst werd ontzegd en hoe deze erkenning nu eindelijk plaatsvindt.

Tegenwoordig trekken haar tentoonstellingen wereldwijd miljoenen mensen. Haar tijdloze schilderijen overschrijden alle conventionele grenzen en resoneren met onze diepste gevoelens van vandaag.

Tentoonstelling Hilma af Klint in Kunstmuseum Den Haag

Hilma af Klint & Piet Mondriaan: Levensvormen

Na verschillende tentoonstellingen in het buitenland, is het hoog tijd om haar werk nu voor het eerst sinds 1986 weer te tonen in Kunstmuseum Den Haag. Hilma af Klint en Piet Mondriaan: Levensvormen laat het Nederlandse publiek niet alleen nader kennismaken met haar werk, de tentoonstelling biedt tevens een frisse blik op Mondriaan, die met zijn werk tot zijn dood hetzelfde nastreefde, namelijk ‘de schoonheid van het leven visueel, tastbaar en ervaarbaar te maken’.

Bekijk meer informatie op de website van Kunstmuseum Den Haag.

Regisseur Halina Dyrschka
Land Duitsland
Taal Engels, Duits, Zweeds
Ondertiteling Engels
Speelduur 93 min
01
02
03