Ananta Khemradj

Beste meneer Bouterse

In deze hoogstpersoonlijke film onderzoekt journalist en filmmaker Ananta Khemradj (32) hoe haar generatie verder moet in de nasleep van de Decembermoorden.

In deze hoogstpersoonlijke film onderzoekt journalist en filmmaker Ananta Khemradj (32) hoe haar generatie verder moet in de nasleep van de Decembermoorden. Ondanks de veroordeling van Desi Bouterse lukt het Surinamers namelijk niet om de turbulente jaren '80 een plek te geven. Welke toekomst heeft een land dat zijn verleden niet onder ogen durft te komen?

Nagesprek met Ananta Khemradj & Jan Pronk

In aanwezigheid van journalist en documantairemaker Ananta Khemradj en oud-Kamerlid en oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk gaan we na afloop met elkaar in gesprek.

Jan Pronk, die een boek schreef over de relatie tussen Nederland en Suriname, ook ten tijde van de coup, heeft in het radioprogramma De Nieuws BV één van deze geruchten toegelicht: "Er gaan geruchten over de Nederlandse kolonel Valk. Zat hij achter de coup? En zo ja, werd hij aangestuurd door Nederland?" Naar deze vraag zijn twee onderzoeken gedaan, een uit opdracht van de Tweede Kamer. De bijlagen hiervan zijn niet openbaar. Dat moet snel anders volgens Pronk want "Zonder kolonel Valk was Bouterse misschien nooit geslaagd. Als Bouterse niet geslaagd was, waren er geen Decembermoorden geweest. Dus als er krachten in Nederland achter kolonel Valk zaten, zijn we op een één of andere manier medeverantwoordelijk voor de Decembermoorden en dat zou heel erg zijn."

Regisseur Ananta Khemradj
Land Nederland, Suriname
Taal Nederlands, Sranan Tongo
Ondertiteling Nederlands
Speelduur 62 min
Kijkwijzer

SPREEEK

Deze editie van Film & Gesprek is onderdeel van SPREEEK. Een debat en dialooginitiatief van Haagse instellingen. Voor iedereen die mee wil praten en debatteren over actuele thema’s. Op meerdere Haagse locaties.


01
02
03
04

Student Nights

Voor je bezoek

Openingstijden

Van maandag t/m zondag is de kassa van 10.00 tot 22.00 uur open en ons café van 10.00 tot 00.00 uur. Kom dus heerlijk ontbijten, een kop koffie drinken, lunchen of vegetarisch dineren. We kijken ernaar uit!

Kassa

Info over tickets, prijzen en kadobonnen vind je op de bezoekerspagina. Vragen? De kassa is telefonisch (070-3656030) bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 11:00 en 12:00 uur. Je kunt ook een mailtje sturen naar kassa@filmhuisdenhaag.nl.

Veilig naar de film

Hoera, we mogen weer naar de film in een gevulde zaal! Bekijk de huidige huisregels en bereid je voor op je bezoek.