Frank Zichem

Anton de Kom, wij slaven van Suriname

Aan de hand van het levensverhaal van voorvechter van vakbonds- en mensenrechten Anton de Kom, met behulp van onder meer gesprekken met zijn kinderen, wordt een onbekend deel van de geschiedenis van Suriname verteld.

Deze documentaire gaat over Anton de Kom (1898-1945), voorvechter van vakbonds- en mensenrechten. De titel 'Wij slaven van Suriname' verwijst naar het boek dat de Surinaamse vrijheidsstrijder en verzetsheld in 1934 schreef. 

De Koms grootvader was slaaf; als kind hoorde hij de verhalen over wat de blanke Hollanders de zwarte Surinamers ten tijde van de slavernij hadden aangedaan. Zijn hele leven verzette hij zich tegen de stempel der minderwaardigheid. Hij was actief in de antikoloniale beweging, trouwde met een blanke Nederlandse vrouw en ging na zijn gedwongen emigratie naar Nederland in het verzet in ‘40-‘45.

Regisseur Frank Zichem
Land Nederland
Taal Nederlands
Ondertiteling
Speelduur 53 min

Keti Koti in Filmhuis Den Haag

Deze vertoning van Anton de Kom, wij slaven van Suriname is onderdeel van ons Keti Koti programma. Tijdens Keti Koti wordt jaarlijks op 1 juli de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen herdacht en gevierd. De naam stamt uit het Sranantongo en betekent 'verbroken ketenen' verwijzend naar de boeien waarmee de tot slaafgemaakten vastgezet werden. Op 1 juli vertonen we in het Filmhuis naast deze film ook de documentaire Edgar Cairo: ik ga dood om jullie hoofd, over de koloniale geschiedenis van Nederland in Suriname in het werk van schrijver en dichter Edgar Cairo.


Het Nationale Theater

Ook Het Nationale Theater heeft een uitgebreid Keti Koti programma samengesteld. Zo kun je op 30 juni & 1 juli een theatrale stadswandeling door Den Haag lopen, langs verschillende locaties die ons tot op heden aan het slavernijverleden herinneren. Daarnaast is de voorstelling Het waarom beantwoord te bezoeken, waarin Mathieu Wijdeven op zoek gaat naar zijn voorvader.

Voor je bezoek

Openingstijden

Op maandag zijn we voorlopig nog gesloten. Dinsdag zijn we open van 13.00 - 22.00, woensdag t/m zaterdag van 13.00 - 23.30 en op zondag van 13.00 - 20.00

Kassa

We zijn telefonisch weer een aantal dagen per week bereikbaar! Je vindt het belschema en info over tickets, prijzen en kadobonnen op de bezoekerspagina. Je kunt ook een mailtje sturen met je vraag naar kassa@filmhuisdenhaag.nl.

Veilig naar de film

Hoera, we mogen weer naar de film in een gevulde zaal! Bekijk de huidige huisregels en bereid je voor op je bezoek.